Recylage in Belgische voetbalstadions

Voetbal is een volkfeest. Het zorgt voor spannende momenten, overwinningen en plezier. De keerzijde van de medaille is echter de grote hoeveelheid afval die vaak achterblijft. Toch zijn steeds meer Belgische voetbalclubs ervan overtuigd dat het anders kan.

Belgische voetbalclubs pakken het afvalprobleem aan door campagnes te lanceren waarin ze supporters aanzetten om te sorteren. “De voetbalclubs waarmee wij samenwerken zijn heel tevreden. Zij merken dat de sensibiliseringscampagnes in de voetbalstadions wel degelijk hun vruchten afwerpen, vertelt Alain De Coster, Manager Sport Events bij Coca-Cola European Partners.

"Voor ons was dit een unieke kans om krachtige communicatie over recylage in voetbalstadions te activeren."

Sorteren in voetbalstadions

Sinds juli 2013 is het voor bedrijven en ook voetbalclubs in Vlaanderen verplicht om PMD te sorteren. In februari 2014 volgde deze verplichting voor bedrijven en voetbalclubs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Toen dit verplicht werd, zagen wij dit als een unieke kans om krachtige communicatie over recylage in voetbalstadions te activeren. En dit op een niet-commerciële manier”, zegt Alain De Coster.

Supporters informeren

In de voetbalstadions van KRC Genk, KAA Gent, RSC Anderlecht, Standard de Liège en sinds dit jaar ook Tubize hangen affiches boven de afvalbakken om supporters op een eenvoudige en duidelijke manier uit te leggen hoe ze precies moeten recycleren. Aan de hand van icoontjes kunnen supporters zien welk soort afval er in de PMD zak moet en wat er bij het restafval hoort.

Affiches recyclage in voetbalstadions: 1-0 voor sorteren

 “Voetbalclubs nemen een heel open houding aan. Ze bieden ons alle mogelijke faciliteiten om het onderwerp zo veel mogelijk in de kijker te zetten. Zo hebben we bijvoorbeeld in 2014 een filmpje opgenomen met enkele spelers van Genk. Dat filmpje werd toen ook getoond op de schermen in het stadion en op de website van de voetbalploeg. Maar er zijn ook nog tal van andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een stadionomroeper een boodschap laten verkondigen aan het begin/einde van de wedstrijd”, vertelt Alain De Coster.

Hieronder kan je het filmpje bekijken met enkele spelers van KRC Genk. Aangezien deze campagne plaatsvond in 2014 is dit filmpje niet meer up-to-date.

Steeds meer aandacht voor ‘reyclage’

Het thema ‘recyclage’ leeft en krijgt heel wat aandacht. Steeds meer voetbalclubs willen het afvalprobleem in voetbalstadions aanpakken. “De voetbalclubs waarmee we samenwerken - vooral Vlaamse voetbalclubs die verplicht zijn om te sorteren – oefenen dan ook al regelmatig controles uit. Ons doel is om onze activitatie uit te breiden door elk jaar te gaan samenwerken met een nieuwe voetbalclub”, aldus Alain De Coster.