Op 16 oktober 2018 vieren we World Food Day! Speciaal voor deze gelegenheid geven we jou het recept van een heerlijk herfstgerechtje mee: gelakte eendenfilet met Coca-Cola en rapen.

2 porties - voorbereiding: 20 min - baktijd: 30 min

Ingrediënten

  • 1 mooie eendenfilet
  • 33 cl Coca-Cola®
  • 2 koffielepels azijn (zoete azijn, zoals rode wijnazijn of balsamicoazijn)
  • 2 koffielepels basterdsuiker
  • ½ sinaasappel
  • 1 bos rapen
  • 30 g boter
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 220 °C.
  2. Snijd het overtollige vet van de eendenfilet.
  3. Verwarm een braadpan en bak de eendenfilet 6 tot 7 minuten op de kant van het vet op een zacht vuurtje. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verwarm 20 cl Coca-Cola®, de azijn, de suiker en het sap van de halve sinaasappel in een pannetje op een zacht vuur. Roer en laat 7 tot 8 minuten indikken.
  5. Leg de eendenfilet op een ovenschaal en giet het meng- sel erover. Plaats de schaal in de oven en laat 6 tot 7 minuten bakken.
  6. Schil de rapen. Was het loof. Laat de helft van de boter smelten in een kom op een zacht vuurtje en bak de ra- pen en het loof aan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de rest van de Coca-Cola® toe, verlaag het vuur, doe een deksel op de kom en laat 10 minuten sudderen.
  7. Dien de versneden eendenfilet op met de groenten en het bakvocht van de rapen.