Wist je dit al over smaken, suiker en zoetstoffen?
Dagelijks proeven we tientallen smaken met onze tong, maar de meesten onder ons staan er zelden bij stil. Een uitzondering is onze specialiste Nittya De Cock, R&D-EUG sparkling category manager bij
Waarom voegen we suiker toe aan dranken?
“Al van jongs af aan vinden we wat zoet smaakt lekker. Zoet is geen smaak die we moeten leren waarderen, zoals zuur of bitter. De meeste van onze dranken verwijzen naar vruchten omdat ze aroma’s of vruchtensap bevatten: daar hoort een zoete smaak bij. Het is de kunst om een drankje te maken dat bij consumenten in de smaak zal vallen en hen aanspreekt vanuit wat zij verwachten of kennen.
Denk bijvoorbeeld aan de zoete smaak van Fanta orange, daarvoor gebruiken we als referentie de smaak van een sinaasappel. Er spelen ook nog andere factoren: zo is de kleur van Fanta in België wat lichter dan Fanta in Spanje. Dat komt voornamelijk door culturele verschillen. In België groeien geen sinaasappelbomen, waardoor onze eetervaringen en smaakverwachtingen met betrekking tot sinaasappelen, verschillend zijn dan die van bijvoorbeeld Spanjaarden.”
Hoe lastig is het om suiker te vervangen door zoetstoffen?
Het grootste voordeel van het vervangen van suiker door zoetstoffen in dranken is dat je de dagelijkse inname van suiker kunt verminderen. Dus je kan niet verdikken door het drinken van dranken met zoetstoffen. Bekijk de video: zoetstoffen in
Is innovatie bij Coca-Cola op dit vlak belangrijk?
“Zeker, innovatie op technologisch vlak is voor ons van wezenlijk belang in de productieprocessen van onze dranken. Zo kunnen we consumenten uiteenlopende oplossingen aanbieden, bijvoorbeeld met betrekking tot vermindering van de suikerinname. Doordat we blijven innoveren kunnen we technologische oplossingen ontwikkelen en nieuwe producten aanbieden die consumenten in hun behoeften voorzien. Zowel vandaag, als morgen. Consumentenvoorkeur, kwaliteit en veiligheid staan voorop bij alle productinnovaties van
- Suikerreductie realiseren door gebruik van laagcalorische zoetstoffen, inclusief zoetstoffen van natuurlijke oorsprong.
- Een continue zoektocht naar ingrediënten die ons de mogelijkheid geven om het verlaagde suikergehalte te compenseren zoals aroma's, vruchtensap, enz.
- De uitbreiding van ons assortiment met ofwel een verlaagd suikergehalte of helemaal geen suiker.
Meer op Journey
- Coca-Cola lanceert dit voorjaar 7 suikervrije varianten op de Belgische markt
- Welk zomerdrankje past het best bij jou?
- Kan je verslaafd worden aan suiker?
- Het verschil tussen natuurlijk mineraalwater, bronwater en kraantjeswater
-
De
Coca-Cola ‘Sweetener Challenge’: wie ontdekt de nieuwe, natuurlijke zoetstof?
Op Social