Een redelijk dagelijks gebruik van cafeïne houdt geen gevaar in voor de doorsnee mens die in goede gezondheid verkeert. Dat toont een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) aan. Wij verwerken cafeïne in enkele van onze dranken en geven dan ook graag het antwoord op enkele veel gestelde vragen.  

Bevatten bepaalde dranken van Coca-Cola cafeïne?  

Dat klopt. Cafeïne is een belangrijke smaakstof,  vooral in de vier Coca-Cola varianten. Het zorgt voor de bittere toets, die deel uitmaakt van de gekende Coca-Cola smaak, en zit al van bij de uitvinding in Coca-Cola. En natuurlijk is er ook het licht oppeppende effect.  

Bevatten alle Coca-Cola dranken cafeïne?

Neen. Heel wat frisdranken van Coca-Cola, zoals Appletiser, Aquarius, Capri-Sun, Chaudfontaine, Fanta, FÏNLEY, Minute Maid, Nordic Mist, Rosport , Rosport Pom’s en Sprite bevatten geen cafeïne. Daarnaast zijn ook Coca-Cola light en Coca-Cola zero sugar cafeïnevrij verkrijgbaar. 

Ontdek welke drankjes van Coca-Cola cafeïne bevatten en welke cafeïnevrij zijn.

Houdt de dagelijkse consumptie van cafeïne gevaar in voor de gezondheid?

Neen. De EFSA besluit in zijn onderzoek dat een individuele dagelijkse consumptie van maximaal 400 mg cafeïne –   wat overeenkomt met de hoeveelheid cafeïne in 4 liter Coca-Cola – geen risico inhoudt voor een volwassene die in goede gezondheid verkeert. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid maximaal 200 mg. Voor kinderen tussen 3 en 18 jaar is dat 3 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Zit er meer cafeïne in een blikje Coca-Cola dan in een kop koffie?

Neen. Coca-Cola bevat cafeïne, maar de verhoudingen zijn veel lager dan bij koffie. In een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Dat is evenveel cafeïne als in 2,5 blikjes Coca-Cola of Coca-Cola zero sugar (825 ml). Ook een kop zwarte thee bevat meer cafeïne dan een blikje Coca-Cola (50 mg tegenover 32 mg).

Is cafeïne ook aanwezig in andere voedingsmiddelen?

We associëren cafeïne onmiddellijk met koffie, maar ook andere courante voedingsmiddelen bevatten inderdaad dit ingrediënt. Denk maar aan theeblaadjes, cacaobonen of guaranazaden. Zelfs een reep chocolade bevat cafeïne …

Kom meer te weten over wat er in je drankje zit.

*Het integrale wetenschappelijk advies over de veiligheid van cafeïne, gepubliceerd op 27 mei 2015, is te lezen op de site van de EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102.htm

Cafeïne infographic versie NL v7