Je hebt het woord wellicht al enkele malen gelezen op deze site: rpet, oftewel ‘Recycled Polyethyleen Terephthalaat’. Dat is het materiaal dat we gebruiken voor onze Coca-Cola festivalflessen, maar vanaf het najaar van 2019 ook voor de Honest en Chaudfontaine flesjes. Wat is rpet nu eigenlijk? En waarom is dit voor ons de sleutel tot de circulaire economie? Je leest het in dit artikel.

Wat is rpet?

Laat ons beginnen met te verklaren wat ‘pet’ is. Pet staat voor Poly Ethyleen Tereftalaat en is een polyester.  Het heeft een aantal grote voordelen, waaronder dat het volledig recycleerbaar is. Door ingezamelde lege flessen te vermalen tot kleine vlokken, te wassen en sorteren, en via een recyclingproces om te zetten tot granulaten kan men nieuwe preforms maken (zie onderstaande foto). Van deze preforms uit gerecycleerd plastic worden dan nieuwe flessen geblazen: rpet-flessen.

De circulaire economie

Het is ons doel om 100% van onze verpakkingen na gebruik weer in te zamelen zodat ze niet eindigen als afval op straat of in de oceaan. We geloven heel sterk dat de toekomst van die verschillende verpakkingen circulair is. Elke verpakking die juist wordt gerecycleerd, kan een nieuwe verpakking worden waardoor de impact op het milieu verkleint.

Coca-Cola en gerecycleerd plastic

Coca-Cola en gerecycleerd plastic in de praktijk

Waar gebruiken wij al rpet?

  • Wie op de zomerfestivals van 2019 een Coca-Cola dronk, kreeg die aangeboden in flesjes uit 100% gerecycleerd plastic (behalve dop en etiket). Bovendien is deze fles na gebruik opnieuw 100% recycleerbaar. Hiervoor hadden we natuurlijk ook de hulp nodig van de festivalganger. Daarom startten we vanuit ons grootste merk Coca-Cola een ongeziene marketingcampagne om consumenten te inspireren om te recycleren.
  • Vanaf het najaar van 2019 zijn de flesjes van zowel Chaudfontaine als Honest volledig gemaakt uit gerecycleerd plastic (behalve dop en etiket). Op die manier zetten we opnieuw een stap naar een circulaire economie.

Waarom zijn niet alle Coca-Cola flesjes gemaakt uit 100% gerecycleerd materiaal?

België is één van de koplopers in Europa wanneer het gaat om het inzamelen van plastic. Momenteel wordt namelijk 85% van de plastic drankverpakkingen weer ingezameld via het systeem met de blauwe pmd-zakken. Tijdens het recyclageproces gaat er dus een deel van het materiaal verloren door inzameling, sorteer- en recyclageprocessen. Op de koop toe maakt men van een deel van het verkregen rpet ook andere producten zoals meubels, kleding en tapijten. Naast de frisdrankindustrie zijn er dus ook nog andere bedrijven die rpet gebruiken.

Het is daarom dat het nu onmogelijk is om bij al onze producten 100% gerecycleerd plastic te gebruiken. Het is namelijk niet op deze grote schaal, in hoge kwaliteit beschikbaar. Op dit moment bevatten al onze petflessen in België 25% rpet.  De bedoeling is om dat te verhogen tot 50% in 2023.

Meer weten over onze acties en doelen met betrekking tot verpakkingen? Bekijk dan zeker dit artikel.