Het antwoord is iets complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. De redenen zijn dan ook heel divers. Als je dacht dat het gewoon is omdat ze gemakkelijker in de hand liggen, … Think again! Blikjes zijn immers rond om…

… ze te kunnen produceren

In het kort gezegd worden blikjes vervaardigd door een plat stuk metaal (staal of aluminium) in een cilindrische vorm te persen; zoals bij elk ander voorwerp dat wordt gemaakt door een materiaal te vervormen, vormen hoeken en bochten daarbij een probleem. Uiteraard zouden we meer materiaal kunnen toevoegen of het beter bestand maken tegen de extra belasting … Het probleem is dat we dat dan voor de hele verpakking zouden moeten doen, waardoor de vlakke panelen dan meer materiaal bevatten dan feitelijk nodig is. En dat is geen milieuvriendelijke of economische oplossing.

… ze te kunnen bedrukken

Na de productie moeten we de blikjes bedrukken en vernissen. Ook het bedrukken van een cilindervorm is voordeliger dan het bedrukken van een rechthoekige vorm. Het bedrukken van een cilinder gebeurt in één stap (je rolt het blikje tegen een drukrol tot het rondom bedrukt is); een rechthoekige verpakking bedrukken doe je in vier stappen (je bedrukt een zijde, draait de verpakking 90°, bedrukt een andere zijde, draait de verpakking opnieuw, enz.) Ook voor het drukproces is vierkant dus tijdrovender, complexer en bijgevolg duurder dan rond.

… ze te kunnen vullen

Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden dan vierkante. Vierkante zou je hier en daar moeten bijsturen (voor het vullen, voor het sluiten, alvorens ze te groeperen in een doos, …); ze zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen en rails schuiven (en dus krassen oplopen), terwijl de cilindervormige er gewoon tegen rollen of tegen elkaar rollen. Vierkante verpakkingen “nestelen” zich niet van nature tegen elkaar zoals cilindervormige. Alles bij elkaar zouden vierkante packs meer problemen opleveren en langzamer doorheen industriële apparatuur lopen.

… weerstand te kunnen bieden tegen interne druk

Bij sommige van onze blikjes is er interne druk (omwille van de CO2). Cilinders zijn beter tegen interne druk bestand dan welke andere vorm ook (denk bijvoorbeeld maar aan leidingen). Als we vierkante blikjes zouden gebruiken, zouden de vlakke zijden makkelijk bol gaan staan. Om de vierkante blikjes beter bestand te maken tegen de interne druk, zouden we opnieuw hun gewicht moeten verhogen, wat alweer niet milieuvriendelijk of voordelig is.

… materiaal te besparen

Neem bijvoorbeeld een cilindervormig blikje van 33 cl. Voor het oppervlak is ongeveer 310 cm² materiaal vereist. Als je een rechthoekig blikje zou maken met dezelfde hoogte, zou het iets dunner zijn maar je zou 340 cm² materiaal nodig hebben. Dat is zo’n 10% meer verpakkingsmateriaal voor eenzelfde hoeveelheid product. Eens te meer blijken vierkante blikjes dus noch milieuvriendelijk, nog voordelig.