Is de fructose in fruit anders dan de suiker die we in onze koffie doen? Op zich niet. Toch ontstaat er af en toe verwarring tussen beide. Hoe komt dat en waarop moet je letten om de voedingswaarden van bijvoorbeeld frisdranken correct te interpreteren?

Op zich verklapt de naam al wat het belangrijkste verschil is tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers: de oorsprong. De eerste zijn van nature in een voedingsproduct terug te vinden, de tweede voegt de producent of consument bij de bereiding toe. Maar na het eten of drinken van deze twee types suikers gebeurt in je lichaam precies hetzelfde: je lichaam zet ze om in glucose.

Natuurlijke suikers

In voedingsproducten zoals melk, honing of fruit zijn van nature suikers aanwezig. Bekende voorbeelden zijn fructose (in fruit) of lactose (in melk). Tussen deze verschillende types kunnen verschillen bestaan bij de opname in het lichaam (via de spijsvertering of via de darmen), maar daarna doet ons lichaam met elk type suiker precies hetzelfde. Ongeacht het type zet ons lichaam de suikers steeds om in glucose die vervolgens dienst doet als energiebron.

Toegevoegde suikers

De suiker die een producent toevoegt bij het maken van bijvoorbeeld koekjes, yoghurt of frisdranken noemen we ‘toegevoegde’ suikers. Ook de suikers die je als consument zelf aan dranken of bereidingen toevoegt vallen onder deze categorie.

Welke suiker is gezond? Evenveel calorieën

Natuurlijke en toegevoegde suikers leveren je lichaam exact dezelfde hoeveelheid energie: 4 kcal per gram om precies te zijn. Net daarom zal je op een verpakking terugvinden wat het totale suikergehalte is (van natuurlijke en toegevoegde suikers).

‘Geen toegevoegde suikers’ betekent niet ‘zonder suiker’

Soms staat op verpakkingen te lezen: ‘zonder toegevoegde suikers’. Dat betekent niet dat het product vrij is van suiker, maar wel – zeer letterlijk – dat de producent geen suikers heeft toegevoegd. Het is in dat geval wel mogelijk dat er van nature suikers aanwezig zijn. Maar de Europese wetgeving bepaalt dat het in dat geval ook verplicht is om dat expliciet te vermelden met: ‘Bevat van nature aanwezige suikers (van fruit en/of melk)’.

Wat is ‘zonder suiker’ dan wel?

Bevat het product noch natuurlijke noch toegevoegde suikers, dan zal je dat ook zo op de verpakking kunnen lezen. De claim ‘zonder suiker’ betekent echter niet letterlijk “0 gram” suiker. Het is toegestaan deze vermelding te gebruiken wanneer het product maximum 0,5 g suiker per 100 g (of ml) bevat.