Het gebruik van zoetstoffen en additieven in frisdranken is voer voor veel wilde verhalen en andere geruchten. We houden vier vaak voorkomende misverstanden over zoetstoffen en E-nummers tegen het licht.

1. “‘Zoetstoffen vergroten de eetlust en laten je naar meer zoetigheid verlangen”

Dat van zoet nog meer zoet komt, is een fabeltje. Wanneer je iets eet of drinkt, daalt je suikerspiegel altijd licht, waardoor je zin krijgt in iets zoets. Deze daling is hetzelfde bij zowel het drinken van een glas water als bij het drinken van een drank die zoetstoffen bevat. Evenmin scherpen zoetstoffen de eetlust aan. Het is de hoeveelheid calorieën die je eet of drinkt die voor een groot deel bepaalt hoe hongerig je je voelt.

2. “Van dranken met zoetstoffen word je dikker”

Onderzoek toont aan dat voedingsmiddelen en dranken die zoetstoffen bevatten net kunnen helpen bij het verlagen van je inname van calorieën. Lees meer over dit onderzoek op http://www.zoetstoffen.eu/gezondheid/gezond-gewicht/. De sleutel tot een evenwichtige levensstijl is voldoende bewegen en gevarieerde voeding in combinatie met gematigd eten en drinken.

3. “E-nummers zijn slecht voor je”

Wanneer de Europese Commissie zoetstoffen en additieven goedkeurt, krijgen ze een E-nummer. Het E-nummer betekent met andere woorden dat deze zoetstoffen en additieven veilig zijn voor gebruik in eten en/of drinken. Het toevoegen van zoetstoffen ter vervanging van suikers mag enkel als is voldaan aan de voorwaarden die de Europese Commissie heeft vastgelegd.

De producenten moeten de additieven die in ons eten en drinken zitten eerst uitgebreid testen. Ze moeten voldoen aan de wettelijke vereisten van de landen waarin de producent de dranken of voeding wil verkopen. Nadien blijven regelmatige testen nodig om de goedgekeurde status te behouden.

4. “Aspartaam is kankerverwekkend”

Aspartaam is één van de meest onderzochte ingrediënten ter wereld. Ruim 200 internationale studies bevestigen dat het veilig is voor consumptie. In december 2013 herbevestigde de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid EFSA in dit bericht  opnieuw dat de consumptie van aspartaam veilig is voor iedereen, inclusief kinderen en zwangere vrouwen. Net als elke zoetstof stopt het daar niet voor aspartaam: om zijn status te behouden, zullen nog herhaalonderzoeken volgen.

Wereldwijd tref je aspartaam aan in meer dan 6.000 producten. Van kauwgum en snoepjes tot yoghurt en frisdranken. Ook de stichting Wereld Kanker Onderzoekfonds (KWOF) stelt dat er op basis van wetenschappelijk onderzoek geen reden is om aan te nemen dat aspartaam het risico op kanker verhoogt.

Mensen met fenylketonurie of PKU moeten echter wèl aspartaam mijden. Deze zeldzame erfelijke afwijking treft één op de 15.000 mensen. Het is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet in staat is om fenylalanine te verwerken. Wie aan PKU lijdt, moet aspartaam mijden en daarom vermeldt de verpakking van producten met aspartaam de melding ‘bevat een bron van fenylalanine’.