Wat je ook doet, duurzaamheid en zorgzaam omgaan met natuur en leefomgeving is een onderdeel geworden van onze dagelijkse levensstijl. Hierbij is de zegswijze ‘Alle beetjes helpen’ een zeer goede raad. Door net bij die kleine handelswijzen stil te staan kunnen we samen een grote impact hebben. Dat geldt zeker nu het weer mooi weer wordt en we vaker buiten vertoeven. Hoe kan je bijvoorbeeld de ecologische voetafdruk van een heerlijke zomerse barbecue zo klein mogelijk houden? Wij somden enkele tips op.

Gasbarbecue of houtskool

Ken je dat? Dat ellenlange wachten met een knorrende maag tot de houtskolen eindelijk warm genoeg zijn om te beginnen barbecueën? Het is maar een van de nadelen die een barbecue op gas niet heeft. Deze verspreiden ook geen rook zoals houtskoolbarbecues. Nog één van de gasbarbecue voordelen is dat je die kan regelen en tussen het grillen in af kan zetten. Zo beperk je natuurlijk het energieverbruik. Zo zijn de barbecues die Coca-Cola elke dag weggeeft gedurende onze 2019 zomerwedstrijd allemaal gasbarbecues.

Ecologische barbecue

Klein maar fijn

Een barbecue is de auto van de tuin. Een imposante luxeauto geldt dan als een groter statussymbool dan een klein wagentje. Toch hoeft dit in de tuin niet het geval te zijn. Een klein barbecue verbruikt veel minder energie dan een grote. Wanneer je slechts voor enkelen kookt, bespaar je dus geld en doe je de natuur een dienst door een kleine barbecue aan te schaffen.

Eco-friendly houtskool

Heb je toch een houtskoolbarbecue? Ga dan op zoek naar milieuvriendelijk houtskool. Zo kan je katoenbriketten - gemaakt van de uitgebloeide takken van de katoenstruik -, kokosbriketten of maïskolfbriketten gebruiken. Deze laatste twee worden gemaakt van de bijproducten van o.a. de productie van kokosmelk en maïsproducten. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar houtskool gemaakt van duurzaam gekapte houtsoorten. Hierbij kapt men invasieve soorten die anders de leefomgeving beschadigen. Hen verwijderen geeft ademruimte aan de inheemse natuur.

Gebruik geen aansteekvloeistof

Aansteekvloeistof verspreidt deeltjes die bijdragen aan broeikasgas. Gebruik aanmaakblokjes of maak zelf een aanmaakblokje met behulp van kaarsvet en houtzaagsel. Smelt overblijfselen van een kaars en giet het samen met het houtzaagsel in een eierkarton vormpje. Laat het afkoelen steek het aan en plaats het in de barbecue.

Eet lokaal

Eet groenten en fruit die lokaal gekweekt zijn en zoek vooral naar de producten die op dat moment geoogst worden. Je kan hiervoor tal van groenten- en fruitkalenders terugvinden op het internet. Voor vlees geldt natuurlijk hetzelfde. 

Bereid jezelf voor

Niets is zo jammer als het moeten weggooien van restjes. Zorg dus dat je je goed voorbereidt op de barbecue. Hoeveel mensen komen er? Wat willen en kunnen zij eten en drinken? Als je zorgt dat je een gastenlijst en een goed voorbereid menu hebt, zal je minder risico lopen dat je te veel koopt wanneer je naar de winkel gaat. Nog op zoek naar leuke recepten? Bekijk dan zeker deze gerechten!

Gas of houtskool barbecue

Hergebruik restjes

Heb je toch nog voedsel over, gooi dit zeker niet weg. Neem het mee naar huis en ook de volgende dag kan je hier van genieten, desnoods gebakken in de pan. Online vind je duizenden recepten die je helpen van jouw restjes een tweede feestmaal te maken.

Herbruikbaar servies

Wanneer je in een park of aan een riviertje gaat barbecueën is de reflex vaak om wegwerpbestek te gebruiken. Dit weegt namelijk minder en het brengt je na gebruik geen zorgen meer. Toch levert de kleine moeite om herbruikbaar bestek te gebruiken al een groot resultaat op. Ook voor jouw portemonnee is dit uiteindelijk een goede zaak. Op een barbecuefeest gaat men heel snel slordig om met wegwerpbekers en -bestek. Als iedereen slechts één van elk heeft, gaan deze heel lang mee.

Maak je houtskool uit

Als je toch met een houtskoolbarbecue werkt, laat de houtskolen dan niet opbranden. Als je de barbecue afsluit en dus zorgt dat er geen zuurstof meer bij de kolen kan, zullen die uitdoven. Deze kan je dan volgende keer opnieuw gebruiken.

Recycleer

Dit staat natuurlijk buiten kijf. Toch is het niet altijd evident om het afval in de juiste zakken te deponeren. Indien je buitenshuis gaat, is er namelijk vaak maar één algemene zak aanwezig. Neem daarom alle flesjes, verpakking, maar ook biologisch afval mee naar huis waar je het op de juiste manier kan recycleren.

Wil je meer weten over onze visie op duurzaamheid? Bekijk dan zeker de pagina’s over This is Forward, ons ambitieus actieplan voor duurzaamheid.