In dit artikel vind je gerechten met onder andere Coca-Cola en Sprite terug. Vooral Sprite blijkt in Zuid-Korea aan een heuse opmars in de keuken bezig. Moderne chefs roemen het er om de verfrissend zoete, maar ook licht zurige smaak. Bovendien zorgt het koolzuur voor een extra bruisende priksensatie in sauzen en marinades.

Bij de Koreaanse keuken denken we aan gerechten als bulgogi (gemarineerd rundvlees), kimchi (groentegerecht) of kalbi (spareribs). Ook in ons land vind je ze steeds vaker terug op menu’s van Aziatische restaurants. De traditionele Koreaanse keuken kenmerkt zich door een goede balans tussen zout, pittig, maar ook veel zoet en zuur. Suiker is eveneens gangbaar, maar sommige koks doen ook graag een beroep op… Sprite.

Koreaanse cider

Wie een Koreaans gerecht met ‘cider’ wil uitproberen, gaat het best op zoek naar een Sprite, want dat bedoelen Koreanen met cider (wie in Korea een cider bestelt, krijgt ook echt een Sprite). 

In gerechten is Sprite of Koreaanse cider een goede vervanger voor het dure mirin. Dat is een zoete Japanse rijstwijn met weinig alcohol. Sprite voegt suiker, een lemon-lime smaak en een bruisend element aan een gerecht toe.

Het dankt zijn succes onder de Koreaanse koks niet enkel aan de dure mirin, maar ook aan het gebruiksgemak. Het geldt als een handige kant-en-klare mix voor marinades en sauzen. Het koolzuur kan er zelfs voor zorgen dat vlees malser wordt.