Interview met Nicolas Coster alias mijnheer Hendriks (Coca-Cola Zero Sugar-reclamespot)

Het is 8.30 uur in Los Angeles. Zo meteen bel ik met acteur Nicolas Coster om te praten over de dingen des levens: over gemiste kansen, uitstelgedrag, je dromen waarmaken – en over de vraag of het ooit te laat is om aan iets nieuws te beginnen. Dat is immers precies wat Nicolas Coster doet wanneer hij in de huid kruipt van de charmante mijnheer Hendriks in de nieuwe Coca-Cola Zero Sugar-reclamespot ‘First Taste’, een nieuwe versie van de legendarische Super Bowl-spot uit 2006.

Terwijl ik zijn nummer intoets, probeer ik de gedachte te onderdrukken dat de man aan de andere kant van de lijn ergens in een of ander rusthuis zit. Al vroeg in het gesprek kom ik er echter achter dat hij met zijn derde vrouw op een jacht in Los Angeles woont. Nicolas Coster klinkt bijzonder goedgeluimd aan de telefoon. Geen tekenen van vermoeidheid, ook al heeft hij gisterenavond tot de late uurtjes naar de Olympische Spelen gekeken op tv.

Nicolas, het is valentijn vandaag, en jij zit met een andere vrouw te telefoneren – wat vindt je echtgenote Elena daarvan?

(Ik hoor zijn vrouw hartelijk lachen)

“O jee. Ja, je hebt gelijk. Nu ja, ik breng de rest van de voormiddag toch bij de dokter door. Aangezien ik aan scubaduiken doe, ga ik geregeld met mijn zwemvliezen snorkelen. Laatst heb ik een spierverrekking opgelopen in mijn been, dus wil ik vandaag eens horen wat de dokter ervan denkt.

Weet je, eens je de 50 voorbij bent trakteert je lijf je op allerlei heerlijke gewaarwordingen …”

Ik ben pas 40 geworden en ik kan er al over meespreken.

“Elena, mijn Russische vrouw, is 41. Zij houdt me jong. Ze is echt fantastisch.”

Zijn de avonturen van mijnheer Hendriks in de reclamespot op jouw leven gebaseerd?

“Ik denk niet dat het verhaal gebaseerd is op iets wat echt is gebeurd. Maar het concept van een sedentair leven is me wel bekend. Ik ken heel wat mensen die weinig zin voor avontuur hebben, zelfs als ze nog goed te been zijn ... Zodra ze last krijgen van wat grijze haren en stramme spieren, geven ze het al op. Daar draait het om. De reclamespot is uit het leven gegrepen. Afgewezen worden door een vrouw? Het overkomt ons allemaal. Ik ken geen mannen die daarvan gespaard gebleven zijn tijdens hun romantische avonturen. Het script is zó grappig. Mocht ik in dezelfde situaties verzeild raken als mijnheer Hendriks, dan zou ik wellicht net hetzelfde reageren.”

Alle remmen los op de snelweg

Wat heb je nog niet geprobeerd in je leven?

“Ik wil nog steeds skydiven. Ik was bij het Amerikaanse leger en wou net kiezen voor de luchtmacht toen ik geselecteerd werd voor de presidentiële wacht. De rest van de tijd moest ik dus mensen begraven op Arlington. Daar ging mijn kans om uit een vliegtuig springen. Dat staat dus nog steeds op mijn bucketlist. Ken je de term ‘bucketlist’?

Een van de items op mijn bucketlist wordt trouwens in maart werkelijkheid: naar Nieuw-Zeeland gaan. Mijn vader was een Nieuw-Zeelander die naar Londen is komen wonen. Zelf ben ik nog nooit in Nieuw-Zeeland geweest. Er woont nog familie van me, met wie ik contact houd, maar ik ben er nog nooit geweest. Dus gaan we er in maart naartoe.

Mocht ik ooit een Coca-Cola-spot opnemen voor Rusland, dan wil ik mee in een Russische ruimtecapsule.”

Heb je de laatste tijd nog items van je bucketlist kunnen schrappen?

“Ja! Enkele weken geleden waren mijn vrouw en ik in Florida en heb ik samen met Elena in de oceaan gezwommen. Het is de eerste keer dat ik een partner heb die samen met mij in de open oceaan zwemt. Wat een fantastisch gevoel! Het weer was kouder dan in Californië, maar het water was bijna 24 °C. We waren samen aan het zwemmen en het was gewoon zalig.

Ik wil vaker naar warme oorden, zoals de prachtige Caraïbische eilanden of Midden-Amerika.

En ik zou graag naar Duitsland gaan om er enkele oude vrienden op te zoeken, onder meer een dame die fantastische films maakt. Ik ben lid van de Academy en samen met Elena heb ik vorig jaar 47 films bekeken. We zijn verzot op Duitse films: ieder jaar is de Duitse inzending subliem.”

Ik zag foto’s van je vrouw samen met acteurs als Matt Damon en Angelina Jolie …

“Angelina Jolie. Ik vind het ontzettend jammer dat haar film de shortlist niet gehaald heeft, want het is een briljante film. Ze zet zich altijd in voor anderen. Ze heeft een buitengewone persoonlijkheid. En ze is zo attent als je haar ontmoet, weet je. Ze luistert echt naar wat je te zeggen hebt, ze kijkt je aan en luistert aandachtig. Het is een fantastische vrouw.”

Ons gesprek wordt verstoord door het geluid van machines en een stem. Nicolas Coster moet zijn wagen verplaatsen, zodat de werklui voort kunnen werken op zijn scheepswerf.

HOUDT VAN zwemmen in de open zee: Nicolas Coster op zijn boot in Los Angeles enkele dagen na ons gesprek

Welk advies zou je nu aan je jongere ‘ik’ geven?

“Focus, focus, focus. Ik ben heel erg snel afgeleid. Vroeger bruiste ik van de energie. Ik deed altijd van alles tegelijk. Ik wou voortdurend nog ‘dit en dat doen’. Ik had eigenlijk bij het Broadway Theatre in New York moeten blijven. Maar na mijn scheiding kwam ik in Californië terecht en kreeg ik de ene filmrol na de andere. Het was een heel avontuur.

Mocht ik het over kunnen doen, zou ik wellicht in New York blijven. Ik stond vrij hoog op de ladder. Ik heb in een musical op Broadway gespeeld, deed negen shows, maar ik denk dat toneel mijn grote liefde is. Toch heb ik er geen spijt van, want anders had ik geen fantastische zoon gehad en had ik Elena niet ontmoet. We hebben elkaar leren kennen op Facebook door ‘Santa Barbara’. Mocht ik in New York gebleven zijn, dan zou ik nooit in Santa Barbara gespeeld hebben.

Als ik me als jonge acteur een beetje meer had gefocust ... Ik begon een school voor scubaduiken in New York City, die nog steeds bestaat. Ik was heel actief op het vlak van scubaduiken. Ik heb John Kennedy Jr. zelfs nog leren duiken.”

Ons gesprek wordt opnieuw verstoord, dit keer door een indringend smartphonealarm. Een herinnering voor de doktersafspraak.

“Er was zo veel te doen in de jaren zestig en zeventig, schitterende muziek, concerten en ga zo maar door … Laten we zeggen dat het soms moeilijk was om de verleiding te weerstaan.”

Welke filmrol was voor jou het meest grensverleggend?

Recent heb ik in een aantal lowbudgetfilms meegespeeld. Een daarvan was het fantastische ‘Chemical Cut’. Ik speel een gestoorde Vietnamveteraan in de metro. Dat was heel tof om te doen. Ik hou ervan om grenzen te verleggen, zelfs al zijn het soms ziekelijk walgelijke grenzen. Ik vertolk graag zonderlinge, bizarre personages en ik hoop dat nog heel lang te kunnen doen.

Als het vandaag je laatste dag op aarde was, zou je dan iets geks doen?

Dat is een hele goede vraag. Ik weet het niet. Ik ben verzot op die scene uit de gay pride in de Amerikaanse versie van de reclamespot. Het was een eerbetoon aan mijn overleden zoon. Hij was homoseksueel. We waren erg close. Op een keer nam hij me mee naar een cowboyhomoclub en ik zei: “Hoeveel zonen zouden hun vader uitnodigen om hier mee naartoe te komen?” Hij antwoordde: “Hoeveel vaders zouden meekomen?”

Heb je zelf voorgesteld om die scene erin te stoppen?

“Nee, alle scenes zijn bedacht door het reclamebureau. Maar ik vond het prima. Wellicht wisten ze het zelfs niet van mijn zoon. Het zou me veel plezier doen mocht er de komende vijf à tien jaar meer verdraagzaamheid komen. Zeker in ons land: er moet dringend meer verdraagzaamheid zijn.

Je bent nog steeds in topvorm. Heb je geen ‘guilty pleasures’?

Ik heb gerookt tot ik scuba-instructeur werd in 1974. Ik besloot te stoppen met roken omdat ik mijn leerlingen moest uitleggen hoe koolstofmonoxide de opname van zuurstof in de weg staat. Uiteindelijk zeiden mijn kinderen ook: “Wij hebben onze papa meer nodig dan dat jij een sigaret nodig hebt.” Toen ben ik gestopt.

Ik hou ook wel van lekker eten en een goed wijntje. Dat is de reden dat mijnheer Hendriks momenteel een beetje bijgekomen is.

Een blik achter de schermen van de Coca-Cola Zero Sugar ‘Break free-reclamespot’

Wat doe je het liefst: meespelen in een film of in een theaterstuk?

Het is een moeilijke keuze, maar theater geeft me toch iets meer voldoening, denk ik. Eens je het podium opstapt, ben je de koning te rijk.

Een award winnen of complimentjes krijgen van een collega die je bewondert?

Makkelijk: ik ga voor de complimentjes van een collega.

In het water of op het water?

Eigenlijk voel ik me veel veiliger onder water dan op een boot.

Champagne of wijn?

Geef mij maar champagne. Ik hou wel van een lekkere rode wijn, maar nog meer van champagne. De champagne vloeit rijkelijk op mijn boot.

Coca-Cola Zero Sugar of gewone Coca-Cola?

Ik drink al jaren Coca-Cola Zero.

Met wie zou je graag samen een Coca-Cola drinken?

Wel, dan zou ik kiezen voor Franz Joseph Haydn. Ik ben nu eenmaal zijn grootste fan. Het zou fantastisch zijn om met Haydn te praten nadat hij zijn 75e symfonie had geschreven.

Over Nicolas Coster: De in Groot-Brittannië geboren, 84-jarige Amerikaanse acteur staat intussen al meer dan zestig jaar voor de camera of op de planken en is nog lang niet van plan om daar mee te stoppen. Het heeft echter geduurd tot 2007 voor hij bekroond werd met een ‘Daytime Emmy’ voor zijn werk voor de Amerikaanse televisie. Nicolas Coster is het meest bekend uit films en series als California Clan en Star Trek: The Next Generation, maar ook uit Charlie’s Angels, Dallas, The Incredible Hulk, Magnum, Knight Rider, MacGyver, Law & Order en ga zo maar door. Sinds 2016 is hij ook te zien in The Young Pope, de serie die Paolo Sorrentino maakte voor Sky.

In 1998 richtte Nicolas Coster de Challenges Foundation op, die vooral aan gehandicapten en oorlogsveteranen professionele zeil- en duiklessen geeft.