Op 16 oktober 2018 vieren we World Food Day! Speciaal voor deze gelegenheid geven we jou het recept van een heerlijk herfstgerechtje mee: gelakte eendenfilet met Coca-Cola en rapen.

2 porties - voorbereiding: 20 min - baktijd: 30 min

Ingrediënten

  • 1 mooie eendenfilet
  • 33 cl Coca-Cola®
  • 2 koffielepels azijn (zoete azijn, zoals rode wijnazijn of balsamicoazijn)
  • 2 koffielepels basterdsuiker
  • ½ sinaasappel
  • 1 bos rapen
  • 30 g boter
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 220 °C.
  2. Snijd het overtollige vet van de eendenfilet.
  3. Verwarm een braadpan en bak de eendenfilet 6 tot 7 minuten op de kant van het vet op een zacht vuurtje. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verwarm 20 cl Coca-Cola®, de azijn, de suiker en het sap van de halve sinaasappel in een pannetje op een zacht vuur. Roer en laat 7 tot 8 minuten indikken.
  5. Leg de eendenfilet op een ovenschaal en giet het meng- sel erover. Plaats de schaal in de oven en laat 6 tot 7 minuten bakken.
  6. Schil de rapen. Was het loof. Laat de helft van de boter smelten in een kom op een zacht vuurtje en bak de rapen en het loof aan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de rest van de Coca-Cola® toe, verlaag het vuur, doe een deksel op de kom en laat 10 minuten sudderen.
  7. Dien de versneden eendenfilet op met de groenten en het bakvocht van de rapen.