De nieuwe Zweedse fitnesstrend plogging is hip & happening. Het is een combinatie van joggen en zwerfvuil opruimen. Niet alleen goed om je conditie op te bouwen, maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu. Onze Associate Director Communications & Public Affairs Eva Lefevre – een fervente loopster – liep samen met expert-plogger Bart Meese haar eerste plog run in Anderlecht.

Het woord plogging is een samentrekking van de woorden jogging en plocka (verzamelen in het Zweeds). Plogging zorgt ervoor dat je work-out een stuk intensiever wordt doordat je steeds moet bukken om afval op te rapen. Je maakt ongeveer dezelfde beweging als bij een squat of burpee. Doordat je verschillende keren moet stoppen om afval op te rapen, is je plog run eigenlijk een intervaltraining. Goed voor je gezondheid én het milieu. Win-win dus!

Komaf maken met afval

Wie een fanatieke loper is, zal het niet ontkennen. Overal ligt afval. Je maakt je kwaad en raapt wel eens iets op om het vervolgens in de vuilnisbak te gooien, maar daar blijft het meestal ook bij. In Zweden geven ze het goede voorbeeld en maken ze op een sportieve manier komaf met afval.

Bij Coca-Cola hechten we veel belang aan duurzaamheid. Zo is het onze doelstelling om tegen 2025 al onze verpakkingen in te zamelen zodat ze niet eindigen als zwerfvuil of in de oceaan. We zullen ervoor zorgen dat 100% van onze verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar is en dat ten minste 50% van het materiaal in onze petflessen afkomstig is van gerecycleerde plastic. We zullen ook het voortouw nemen op het vlak van duurzame verpakkingen, met onder andere hernieuwbare materialen en slimme manieren om het verpakkingsafval te verminderen. Daarnaast organiseerden we eerder al verschillende Recycling Tours voor onze medewerkers, alsook proefprojecten met Q8, Autogrill, Mooimakers en Plus Propre om autobestuurders aan te moedigen afval in de vuilnisbak te werpen. Eva Lefevre, Associate Director Communications & Public Affairs, ging de uitdaging aan om met expert-plogger Bart Meese haar eerste plog run te lopen. In onderstaande video kan je zien hoe plogging in zijn werk gaat en hoeveel afval je kan oprapen in een kwartier tijd.

Plogger en vlogger

Bart Meese doet al langer aan plogging en vindt het een fantastische manier om te bewegen. “Het is een intensieve work-out en het is ook goed voor het milieu. Bovendien heb je niet veel materiaal nodig. Hardloopschoenen, een vuilniszak en handschoenen zijn voldoende om te starten met het plogging-avontuur", zegt Bart. Bart maakte ook een vlog en haalde het VRT-journaal met zijn video.

Trashwalking

Is plogging niks voor jou? Dan kan je je misschien eens wagen aan trashwalking. Trashwalking is hetzelfde principe, maar dan voor wandelaars.