Het geheime recept van Coca-Cola, dat kennen slechts enkele mensen ter wereld. Toch is dat het enige waar we graag wat geheimzinnig over doen. Hoe het er aan toe gaat achter de schermen in België, bijvoorbeeld, deelden we al vaak via deze site, maar ook een rondleiding door het Visitors Center in Antwerpen toont iedere geïnteresseerde de werking van onze productiesite. De fabriek in Gent was wel altijd gesloten voor bezoekers… Tot begin oktober. Toen organiseerde Coca-Cola er voor de allereerste keer een tweedaagse waarin we nieuwe verpakkingsinstallaties inhuldigden én de deuren openden voor meer dan honderd enthousiaste consumenten en de familie van de Gentse Coca-Cola medewerkers. Met de nieuwe installatie zullen we voortaan onze blikken kunnen inpakken in karton. Een uitgebreid verslag van dit uitzonderlijke event.

Coca-Cola fabriek Gent

80 ton minder plastic door verpakking in karton

Stipt 9u ’s ochtends. Het zacht geroezemoes van journalisten en hoogwaardigheidsbekleders galmt door één van de opslagplaatsen van de Coca-Cola fabriek in Gent. Met haar meer dan vijftig jaar is deze site een vaste en belangrijke waarde voor Coca-Cola in België. Dat bevestigden we in 2018 door 27,9 miljoen euro te investeren in een derde bliklijn en twee verpakkingsinstallaties voor karton.

Aan het woord is Peter Ragaert, Professor voedselverpakkingstechnologie aan de Universiteit van Gent en project manager bij Pack4Food. “Als je kijkt naar verpakkingen zijn er verschillende oplossingen te vinden voor specifieke noden. Om blikjes te verpakken kunnen zowel plastic als karton gebruikt worden. Karton is gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, is in deze toepassing perfect recycleerbaar en makkelijk te sorteren, en het is voldoende sterk voor het doel: stevigheid bieden bij transport. Vergeet ook zeker het visuele aspect niet. Elke consument weet automatisch: karton mag bij de papier- en kartonfractie.”

Karton verpakking Coca-Cola

Na een speech van de professor rond verschillende aspecten binnen duurzame verpakkingen, en lovende woorden van Gents burgemeester Mathias De Clercq is het grote moment dan eindelijk aangebroken: de officiële inhuldiging van de nieuwe verpakkingsinstallaties tijdens een exclusieve rondleiding. Bernard Santens, sitedirecteur van de productie- en distributievestiging in Gent: “Doordat we vanaf vandaag 29 verschillende productvarianten verpakken in karton, zullen we op jaarbasis ongeveer 80 ton plastic uitsparen in België.”

Sneller naar een ‘World Without Waste’

“Deze nieuwe verpakkingsinstallaties passen volledig in ons duurzaamheidsactieplan ‘This is Forward’ dat we in 2017 opstelden en dat we net aangescherpt hebben”, voegt Etienne Gossart, Country Director Belux bij Coca-Cola European Partners toe. “Want we willen nog sneller evolueren naar een ‘world without waste’ door:

  • alle onnodige of moeilijk te recycleren plastic uit ons portfolio te verwijderen,
  • al onze plastic flessen maken met enkel 100% gerecycleerde of hernieuwbare materialen. We willen ons doel van 50% gerecycleerd plastic in onze flessen twee jaar vroeger halen dan eerder aangekondigd (eind 2023 in plaats van 2025),
  • ten laatste in 2025 100% van onze verpakkingen in te zamelen voor recyclage”

In de namiddag is er het tweede hoogtepunt van de dag. Voor de eerste keer in meer dan vijftig jaar opent de fabriek in Gent haar deuren. Meer dan honderd mensen kunnen een blik werpen achter de schermen van onze site. Onder hen, Prosper Vercruysse die vijftig jaar geleden in dezelfde fabriek werkte. Ook tien werkzoekende met een migratie-achtergrond krijgen dankzij Refu Interim  de kans om de fabriek van dichtbij te bekijken.

Op het programma deze namiddag: een introductie door site directeur Bernard Santens, een rondleiding door de fabriek en een heuse workshop waarbij jong en oud hun creativiteit de vrije loop kan laten door te knutselen met karton. Tom Timmerman werkt al 23 jaar in de Gentse Coca-Cola fabriek en gidst de bezoekers doorheen de site. “De rondleiding die we uitstippelden was indrukwekkend omdat mensen van dichtbij de machines en de lijnen konden bewonderen. Velen waren dan ook onder de indruk van de snelheid en onze zorg voor de kwaliteit van het product. Voor mij was het een grote eer om mijn persoonlijke ervaring door te geven aan de mensen en de positieve feedback en applaus achteraf waren een enorm grote beloning.”

We sluiten de dag af met een lekkere maaltijd en een geschenkje: enkele producten in hun gloednieuwe kartonverpakking.


Coca-Cola, meer dan vijftig jaar verankerd in Gent

De zaterdag staat in het teken van familie. Meer dan 300 familieleden van fabrieksmedewerkers krijgen voor de allereerste keer een rondleiding door de fabriek. Zo ontdekken ze hoe hun familielid meewerkt aan het Coca-Cola van morgen. Bezoekster Nathalie Lacave uit Evergem bevestigt dit: “Wat mij opviel is hoe snel alles gaat, maar hoe men toch sterk inzet op veiligheid. Doordat de uitleg interessant en niet te technisch was en die af en toe vergezeld werd door een grapje, bleven ook onze kinderen aan de lippen van de gids hangen. Er volgde dan ook veel applaus voor de gids die duidelijk een passie voor zijn job heeft.”

Dat veel van deze mensen uit Gent en omstreken komen is logisch. Country Director Belux Etienne Gossart: “We zijn al meer dan vijftig jaar gevestigd in Gent en zijn er ontzettend trots op om een lokaal bedrijf te zijn. Ook de investeringen – meer dan 100 miljoen euro sinds 2015 - toont dat we enerzijds de lokale verankering maar anderzijds ook de groei van Coca-Cola in België willen ondersteunen.”

Meer weten over de site in Gent? Lees dan dit artikel.