Van 7 tot 17 april vindt de 32e editie van de Marathon des Sables plaats. Een loodzware zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 km, die sinds 1986 jaarlijks gelopen wordt in de woestijn van Zuid-Marokko. Joëlle Thils, Shopper Marketing Manager Leisure Channel bij Coca-Cola European Partners Belgium, gaat deze grootse uitdaging aan. Nog maar één dag verwijderd van de zwaarste voettocht ter wereld, vertelt Joëlle over hoe ze zich voorbereidt op dit avontuur.

Wat motiveert jou om deel te nemen aan deze ‘toughest footrace on earth’?

“Marathon des Sables is een grote droom voor mij. Het is ook een manier om mijn overwinning tegen kanker te vieren. Nadat ik de strijd tegen kanker overwonnen had, heb ik tegen mijn familie en vrienden gezegd dat ik ooit Marathon des Sables zou lopen. Met mijn deelname aan deze marathon wil ik anderen laten zien dat je de strijd nooit mag opgeven. Als je positief ingesteld bent, kan je beter tegen iets vechten.”

Hoe bereid je je precies voor op deze marathon?

“Voor deze marathon word ik begeleid door een personal coach die op basis van mijn capaciteiten en doel een maandelijkse planning opgestelt. Mijn trainingen variëren van lopen en zwemmen tot mountainbiken en krachttraining. Daarnaast doe ik elke zondag een langeafstandsloop met gewichten (tot 8kg) in mijn rugzak. De Noordzee Trail in Koksijde, een loopwedstrijd in de duinen van 50 km, was de perfecte life test op Marathon des Sables.”

Welk voedingsschema volg je?

“Alles mag, maar met mate. Als je jezelf iets gaat verbieden, hou je het niet vol en kunnen frustraties al snel de kop opsteken. Daarom eet je best zo gevarieerd mogelijk. Als ontbijt eet ik bijvoorbeeld muesli met yoghurt en vers fruit. Als lunch eet ik dikwijls quinoasalades, groenteburgers en pasta. Maar soms snoep ik ook wel eens (lacht).”

Vóór een loopwedstrijd eet ik altijd pasta om voldoende koolhydraten op te nemen en genoeg energie te hebben tijdens een loopwedstrijd.”

Tijdens een loopwedstrijd eet ik energierepen en drink ik een halve tot een liter Chaudfontaine water. Wat ook altijd in mijn rugzak zit, is een klein blikje Coca-Cola want als ik een dipje heb of zware trainingen doe, kan dat wonderen doen.”

Na een loopwedstrijd drink ik altijd een halve tot één liter Chaudfontaine water.”

Wat doe je als je je eens wat minder fit voelt?

“Er zijn soms dagen waarop ik mij minder voel, maar met een zoon als die van mij is het zo goed als onmogelijk om trainingen over te slaan. Hij zegt altijd ‘mama, als je niet gaat trainen, zal het nooit lukken’. Ik moet toegeven dat als ik bezig ben met mijn training het best wel meevalt.”

Schrikt de temperatuur van 40 graden je niet af?   

“De warmte in de woestijn schrikt mij niet af omdat die niet vergelijkbaar is met de vochtige warmte hier in België. Daarnaast kan ik hoge temperaturen best wel verdragen. Ik heb meer schrik voor hoe mijn voeten er zullen uitzien tijdens en na de marathon. Maar gelukkig zullen onze voeten ter plaatse goed verzorgd worden en krijgen we ook speciale hoezen op onze loopschoenen.”

Welke steun krijg je van Coca-Cola?

“Marathon des Sables is een grote kost en iedereen in mijn omgeving zei dat ik aan Coca-Cola moest vragen om mij te sponsoren. Aanvankelijk dacht ik dat dit nooit zou lukken want wie ben ik om te sponsoren, maar uiteindelijk wilde Coca-Cola dat met veel plezier doen en staan ze 100% achter mij. Dat doet me zoveel plezier.”

Wat verwacht je van deze marathon?

“Ik ben ervan overtuigd dat dit een groot avontuur wordt. Men zegt altijd dat je op een bepaald moment jezelf tegenkomt. Dat geloof ik ook echt. Tijdens deze marathon ga ik veel leren over mezelf. Bovendien zijn we een leuk team (7 lopers) met elk ons eigen doel en een passie voor lopen. En naar het schijnt zou ook Prins Harry van Engeland deelnemen. Leuk zal het dus zeker worden (lacht).

Welke 3 tips kan je geven aan andere lopers?

  • Ten eerste moet je plezier beleven aan loopwedstrijden. Geniet van de sfeer en de omgeving en leg jezelf niet te veel druk op.
  • Ten tweede mag je je eigen niveau niet onderschatten. Tijdens loopwedstrijden loop je altijd beter dan je zelf verwacht.
  • Ten derde moet je je voeding en drank aanpassen. Ga nooit lopen zonder iets gedronken te hebben en neem altijd voldoende water mee.  

Wie wil kan Joëlle steunen in haar uitzonderlijk project door een gift over te maken op de Kom op tegen Kanker rekening BE14 7331 9999 9983. Kom op tegen Kanker, Koningsstraat 217, 1210 Brussel. Vermelding van de registratiecode: Actie_110-279-074_joelle. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je automatisch een fiscaal attest.

Via deze website http://www.marathondessables.com/en/marathon-des-sables-maroc kan je Joëlle volgen en voor haar supporteren door een berichtje achter te laten. Haar loopnummer is 342. Na de Marathon des Sables volgt een gesprek met Joëlle over dit groot avontuur.