Coca-Cola op je nachtkastje? Het kan, zeker als je voor het slapengaan nog graag de nodige literatuur verorbert. Of het nu gaat om geschiedenisfans, verzamelaars of marketeers, allen hebben ze keuze uit een behoorlijke stapel boeken over Coca-Cola. We gidsen je doorheen onze favorieten.

1. Petretti's Coca-Cola Collectibles Price Guide

Beginnen doen we met de bijbel voor verzamelaars van Coca-Cola-objecten. Deze knoert van meer dan 600 pagina’s bevat duizenden foto’s en omschrijvingen van de meest uiteenlopende voorwerpen die het licht zagen sinds 1886. Denk aan Coca-Cola-kalenders, dienbladen, flessen, borden, vintage advertenties, speelgoed, koelers, dispensers en talloze andere artikelen met ons logo erop.

books-petretti.jpg

2. The Sparkling Story of Coca-Cola

Voor geschiedenisfans is The Sparkling Story of Coca-Cola een niet te missen verhaal. Dit relatief jonge werk (2013) neemt je mee doorheen de historiek van de smaak en het recept, de reclame, de mondialisering of zelfs de intrede van de automaten. De tekst is net als de titel belooft vrij sprankelend en wordt afgewisseld door knap visueel materiaal dat de fans overal ter wereld kan bekoren.

books-sparkling-story-250.jpg

3. Coca-Cola Set of Three: Film, Music, Sports

Als derde geven we graag deze knappe set van drie boeken mee over muziek, sport en film. In deze fotoboeken ontdek je pagina na pagina beroemdheden in combinatie met Coca-Cola. Je vindt in deze boeken bijdragen van klinkende namen als Ridley Scott, Quincy Jones en LeBron James. Het is niet enkel een must voor verzamelaars, maar voor iedereen met interesse in Amerikaanse cultuur. Volgens onze grootste Coca-Cola fan, Johan Van Mierlo, zijn het drie boeken die je best in één beweging na elkaar bekijkt.

4. Kiss the Past Hello: 100 Years of the Coca-Cola Contour Bottle

Wie zich wil verdiepen in de iconische contourfles van Coca-Cola vindt alles wat je altijd wilde weten in dit boek uit 2015, niet toevallig het jaar dat het flesje zijn honderdste verjaardag vierde. Kiss the Past Hello legt je met beelden op verrassende wijze uit wat de term ‘icoon’ echt inhoudt. Het boek maakt de brug naar kunst en naar de manier waarop een flesje zich kenmerken als geluk en optimisme kan toemeten.

5. Coca-Cola, Het Verhaal

Een geschiedenisboek dat sterker focust op de marketing en commerciële expansie van Coca-Cola is ‘Coca-Cola, Het Verhaal’. Het leest als een spannend verhaal (met bekende afloop), dat echter de tijd neemt om de moeilijke intrede van bijvoorbeeld Frankrijk uit de doeken te doen. Marketeers vinden een mooi uitgewerkte case terug die je laat meekijken in het denkpatroon van voormalig topman Robert W. Woordruff.

6. Het Coca-Cola kookboek

Een geschiedenis kan je tot slot ook vertellen terwijl je de smaakpapillen prikkelt. Dit boek van de Nederlandse uitgever Veltman koppelt het verleden aan een reeks van originele recepten waarin Coca-Cola of een variant zijn weg vindt naar (al dan niet) bekende gerechten. Van een salade met Coca-Cola dressing tot Franse uiensoep met Coke Zero. Smakelijk!

books-cooking.jpg