Op al onze verpakkingen vind je duidelijke informatie over de samenstelling van het product. Zo kan je precies zien wat er in onze dranken zit en hoeveel calorieën onze producten bevatten. Op basis van die voedingswaarden kan je een weloverwogen keuze maken voor jezelf en voor je gezin.

Sinds 2007 tonen we op de etiketten van onze verschillende producten een indicatie van de hoeveelheid calorieën, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die we per dag mogen consumeren binnen een gebalanceerd voedingspatroon en de hoeveelheid ervan die het Coca-Cola drankje bevat. Dat doen we sinds 2014 op basis van de referentie-inname (RI). Zo zie je in één oogopslag het aantal calorieën op de verpakking van elk product, net als de hoeveelheid van vier voedingsstoffen die een impact hebben op de volksgezondheid: vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout. Bovendien zie je hoe deze hoeveelheden zich verhouden tot de hoeveelheid die je dagelijks maximaal mag gebruiken. Zo bieden we je de mogelijkheid om een geïnformeerde keuze te maken.  

We vermelden deze RI op al onze verpakkingen, met uitzondering van Chaudfontaine mineraalwater. Daarvan vermelden we alleen de mineraalsamenstelling.  

Europese regels volgen

Met deze manier van communiceren volgen we de nieuwe regels van de Europese verordening ‘Food information to consumers’ (FIC). Hiermee wil Europa de algemene en nutritionele etiketteringsregels voor voedingsmiddelen harmoniseren en de consument degelijk informeren. De regels zijn gebaseerd op het systeem dat we sinds 2007 op vrijwillige basis gebruikten: Guideline Daily Amounts (GDA’s)

De belangrijkste nieuwigheden tegenover het vroegere systeem

  • “Zout” vervangt “sodium” in de voedingswaardetabel en de icoontjes op de verpakking.

  • Guideline Daily Amounts (GDA’s) zijn nu Referentie-innames (RI’s).

  • Het % van de RI per portie staat duidelijk afgebeeld zowel in de voedingswaardetabel als in de icoontjes op de verpakkingen.

  • We tonen de RI’s voor de kJ (kilojoules), net als het aantal calorieën. De energie per 100ml in kJ en kcal staat ook op de verpakking.

  • Alle allergenen zullen duidelijk aangegeven worden in de ingrediëntenlijst. Voor het Belgische productengamma kunnen we hier kort en duidelijk over zijn: geen enkel product bevat allergenen.

  • 5 RI icoontjes  staan vanaf nu op de voorkant van onze verpakkingen.

De nieuwe labels makkelijk interpreteren

RI = Referentie- inname

Referentie-inname is de nieuwe naam van Guideline Daily Amounts (GDA’s). Ze geven een richtlijn van hoeveel calorieën en voedingsstoffen je elke dag maximaal mag innemen in een gezonde levensstijl.

kJ = kilojoule

Een kilojoule (kJ) is een manier om in units energie weer te geven. 4,184 kilojoules is het equivalent van 1 kilocalorie (kcal). We blijven ook de kcal (aantal calorieën) van al onze producten weergeven aangezien we weten dat consumenten  hiermee beter vertrouwd zijn.

Zout

Wat is het verschil tussen zout en sodium? Zout = Sodium x 2,5 b (dus sodium wordt vermenigvuldigd met 2,5 om de zoutwaarde te berekenen). De nieuwe wetgeving vraagt om het zoutgehalte in plaats van het sodiumgehalte weer te geven.

Deze RI maakt deel uit van heel wat informatie die zich op onze verpakkingen bevindt:

+ infographic [http://www.cocacolanederland.nl/stories/duidelijke-informatie-op-de-blikjes-en-flessen-van-coca-cola]

Naast informatie op verpakkingen verschaffen we ook informatie via andere kanalen: onze consumentenlijn (078-156 156), deze website, brochures en sensibiliseringscampagnes in samenwerking met derden.

Kom meer te weten over wat er in je drankje zit.