Als kind verzamelde hij Fanta-blikjes, nu is hij trotse eigenaar van Frituur Fantasia in Herent, een ultramoderne frituur waar maar liefst 31 verschillende Fanta smaken uit België, Amerika en Azië op de kaart staan. Maak kennis met Sam en zijn vrouw Cindy die een jaar geleden in dit nieuwe avontuur stapten.

Op de plek van een voormalige fotowinkel openden Sam en Cindy, twee grote Fanta fans, in 2016 Frituur Fantasia, een moderne frituur waar je naast een pakje friet ook luxesalades, rundsburgers en broodjes kan eten. “Wij wilden nét dat tikkeltje meer bieden dan een klassieke frituur. Met dit concept trekken we veel meer klanten aan en geven we hen bovenop een lekker pakje friet ook een unieke Fanta-beleving mee”, aldus Sam.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een frituur te openen waarbij alles in het teken staat van Fanta?

Sam: Mijn passie voor Fanta begon 25 jaar geleden. Als kind ging ik al op zoek naar unieke Fanta smaken. Toen ik in de horeca stapte, werd die passie alleen maar groter. In die mate, dat vrienden en kennissen me vroegen waarom ik van mijn hobby niet mijn beroep maakte. Dat idee zette mij aan het denken en zo geschiedde frituur Fantasia.

Welke betekenis schuilt er achter de naam Fantasia?   

Sam: In het woord ‘Fantasia’ verwijst het eerste deel ‘Fanta’ naar de frisdrank. Het tweede deel ‘Asia’ verwijst naar onze Chinese afkomst. Met de naam ‘Fantasia’ willen we een gevoel van fantasie en fun oproepen bij onze klanten. Ons logo bestaat uit een leeg zakje friet. Dat was een bewuste keuze. Dat maakt het mogelijk om ons logo aan te passen tijdens de feestdagen. Zo steken we er op Moederdag bloemetjes in, op Pasen paaseieren en op Kerstmis een kerstmuts.

Afbeelding

Jullie kozen voor een strak en fris design. Waarom niet voor een kleurrijke, oranje Fanta-muur?

Sam: Ons oorspronkelijk idee was om de muren in het feloranje te schilderen en daar ook Fanta-bubbels aan toe te voegen. Onze interieurbouwer raadde ons echter aan om geen felle kleuren te gebruiken in het interieur, maar te kiezen voor mooie, strakke kasten waarin we onze Fanta-collectie konden presenteren. Zo leggen we de volledige focus op onze verschillende smaken en blikjes en is het ook voor de klant een stuk aangenamer om te genieten van een pakje friet, hamburger of salade.

Wat maakt Fanta voor jullie zo uniek?

Sam: Alle Fanta-smaken zijn een pure ontdekking op zich. Ik hou van de zoete aroma’s en combinaties van smaken. De Red Fruit uit Groot-Brittannië is mijn absolute favoriet. Als er een nieuwe Fanta smaak op de markt komt, is dat voor mij net alsof ik een nieuwe wijn ontdek. Zo vind ik het bijvoorbeeld fantastisch om op een gezellige avond onder vrienden mijn cognac glaasjes boven te halen en alle smaken te proeven en te bestuderen. Daarnaast heeft elk land zijn typische smaken dus als je de Fanta-smaken uit je eigen land niet graag drinkt, kan je simpelweg in andere landen op zoek gaan naar nieuwe smaken die je wel bevallen. Dat maakt Fanta net zo bijzonder.

Cindy: Ik hou van de exotische Fanta smaken. Mijn favoriet is de Apple Cherry uit Groot-Brittannië. De combinatie van de zoete kers met het frisse van de appel is uitmuntend.

Van welke Fanta smaak zijn jullie nog altijd onder de indruk?

Sam: Doordat het aanbod zo ruim is, zijn er wel meer verrassende smaken, maar eentje die ons altijd zal bij blijven is het kleine blikje 'Shake' uit Japan, wat eigenlijk een soort pudding is. Voor Belgen klinkt dat onsmakelijk, maar in Japan en Korea zijn puddings erg populair. Daarnaast is ook de Fanta met melk en kokossmaak erg lekker en verrassend.

Welke smaak past het beste bij een lekker pakje friet?

Cindy: Bij een pakje friet raden wij meestal de blauwe Fanta Berry aan. De combinatie van de blauwe drank met goudbruine frietjes levert niet alleen een kleurrijk plaatje op, maar ook grappige reacties van klanten (lacht). Als je frituur Fantasia heet, moet je ook een beetje je eigen fantasie gebruiken. Op vlak van smaak past de Fanta Mango goed bij een pakje friet. Bij een frisse salade raden we de lichtere Fanta Passion Fruit aan.

Welke reacties krijgen jullie van klanten over frituur Fantasia?

Sam: We hebben twee typen klanten. De klanten die het concept niet kennen en verbaasd zijn als ze hier binnenstappen en de klanten die ofwel hobbyist zijn of ons kennen via media. Daarnaast komen ook veel jongeren langs. Al is het alleen maar om een nieuwe Fanta smaak te bemachtigen. Zelf ken ik ook niet alle smaken dus dan is het wel leuk om met andere Fanta fans in contact te komen. Als er nieuwe smaken of limited editions zijn, brengen we elkaar op de hoogte en ruilen we ook regelmatig blikjes. Dankzij mijn passie voor Fanta en frituur Fantasia is er een echte Fanta-community ontstaan. Dat maakt mij dolgelukkig!