De zon schijnt, de boomkruinen staan in volle bloei, de lucht voelt behaaglijk warm aan op de huid en in de lucht hangt de geur van… barbecue! Het barbecueseizoen is namelijk weer aangebroken. In onze zomerpromotie van 2019 geven we elke dag een Weber gasbarbecue weg. Hoe je deze kan winnen lees je hier.

Maar hoe krijg je nu heerlijke barbecue gerechten op je bord? Hoe tover je simpele ingrediënten om tot bbq gerechten om vingers en duimen van af te likken? In dit artikel geven we je enkele bbq ideeën die je helpen om van jouw tuinfeest een groot succes te maken. Niet alleen dat, we geven jou tips over welk Coca-Cola drankje perfect aansluit bij elk barbecue gerecht.

Het hoofdgerecht

Cowboysteak met chimichurrisaus

Barbecue recepten

Ingrediënten

  • 1,5 kg tomahawksteak
  • 5 teentje knoflook
  • 1/2 ui
  • 50 gr platte peterselie
  • 25 gr bieslook
  • 25 gr koriander
  • 2 pepertjes
  • 50 ml sherryazijn
  • 60 ml olijfolie
  • 1,5 tl zout
  • 1/4 tl peper
  • 1/2 tl chilivlokken
  • peper en zout naar smaak
  • 1,5 kg tomahawksteak
  • 5 teentjes knoflook
  • 1/2 ui
  • 50 gr platte peterselie
  • 25 gr bieslook
  • 25 gr koriander
  • 2 pepertjes
  • 50 ml sherryazijn
  • 250 ml raapzaadolie
  • 60 ml olijfolie
  • 1,5 tl zout
  • 1/4 tl peper
  • 1/2 tl chilivlokken
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

In de keuken

  1. Pel voor de chimichurri de knoflook en de ui en hak beide fijn.
  2. Hak de peterselie, bieslook, koriander en pepertjes fijn en doe ze in een kom. Roer de azijn, beide soorten, olie, peper, zout en chilivlokken er naar smaak doorheen.
  3. Dek het mengsel af met vershoudfolie en zet het opzij.

Bij de barbecue

  1. Bereid de barbecue voor op directe/indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 250°C. Gebruik je een houtskoolbarbecue van 57 cm doorsnede, dan heb je 1 brikettenstarter met aangestoken Weber briketten nodig.
  2. Heb je een Sear Grate? Plaats die dan in het grillrooster en laat hem warm worden.
  3. Zodra hij heet is, leg je de steak er rechtstreeks op. Bak de steak 1-2 minuten.
  4. Draai de steak vervolgens om en bak de andere kant net zo lang.
  5. Heb je geen Sear Grate? Draai de steak dan na 1 minuut 90 graden om, leg hem elders op het grillrooster en laat hem nog een minuut dichtschroeien voordat je hem omkeert.
  6. Schakel nu over op indirecte hitte en laat de steak nog 5-10 minuten garen, afhankelijk van de dikte en jouw smaak.
  7. Leg het vlees op een snijplank en laat het 5-8 minuten rusten voordat je het opdient.

TIP: Je kan het hak- en mixwerk ook door een keukenmachine laten doen.

En om te drinken?

Bij een stevig doorsmakende cowboysteak hoort natuurlijk een Coca-Cola of een Coca-Cola zero sugar.

 

Vegetarische barbecue gerechten

Tomatentaartje

Barbecue gerechten

Ingrediënten

Pas op. Voor dit barbecue gerecht heb je een gevogeltestomer nodig.

  • 200 gr kerstomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • de schil van een halve citroen
  • 4 el olijfolie
  • 10 gr suiker
  • peper en zout
  • 1 el zachte boter
  • 1 velletje bladerdeeg
  • Voor de salade
  • 140 gr jong veldsla
  • 1 tl dijonmosterd
  • het sap van een halve citroen

Bereiding

In de keuken:

  1. Was de tomaten en snijd ze doormidden.
  2. Pel de knoflook en ris de rozemarijn en tijm. Hak de knoflook en kruiden fijn.
  3. Meng de knoflook en kruiden met olijfolie en breng het mengsel op smaak met peper, suiker en zout.
  4. Vet de gevogeltestomer in met boter en leg de gehalveerde tomaten er met de schil naar beneden in.
  5. Besprenkel de tomaten met de kruidenolie.
  6. Snijd het bladerdeeg zo bij dat het op de stomer past en prik met een vork voorzichtig wat gaatjes in het deeg.
  7. Bedek de tomaten met het bladerdeeg.
  8. Was de sla. Meng voor de dressing de mosterd, het citroensap en de olijfolie.
  9. Breng op smaak met peper en zout en laat daarna even staan.

Op de barbecue:

  1. Stel de barbecue in op indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 °C. Gebruikt u een houtskoolbarbecue van 57 cm breed, dan heeft u een halve brikettenstarter met aangestoken Weber-briketten nodig.
  2. Leg de gevogeltestomer boven indirecte hitte en laat het geheel zo'n 20-25 minuten garen totdat het deeg uitzet en aan de bovenkant goudbruin kleurt.
  3. Haal de gevogeltestomer van de barbecue en laat hem even afkoelen.
  4. Keer de stomer om zodat de taart loskomt.

Leg de salade op de taart, sprenkel de dressing eroverheen en dien het gerecht op. Voor extra smaak kan je 20 gram kappertjes en wat sardientjes toevoegen.

En om te drinken?

Bij dit gerecht raden we Fuze Tea Black Tea-Lemon-Lemongrass aan, wat perfect aansluit bij dit gerecht met citroensapdressing.

 

Dessert bbq gerechten

Appelcrumble met bessencompote

Lekkere bbq gerechten

Pas op! Voor dit barbecue gerecht heb je een gevogeltestomer nodig.

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 1 el suiker
  • boter of neutrale olie
  • Voor de crumble:
  • 75 gr tarwebloem
  • 100 gr bruine suiker
  • 125 gr havermout
  • 75 gr gemalen amandelen
  • 1 tl kaneel
  • 50 gr gesmolten boter
  • Voor de compote:
  • 15 gr frambozen
  • 15 gr bramen
  • 15 gr bosbessen
  • 1 vanillestokje

Bereiding

  1. Begin met het maken van de crumble – meng alle ingrediënten in een kom en zet het mengsel in de koelkast totdat u het nodig heeft.
  2. Was de appels en schil ze. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Schep ze om in de suiker.
  3. Bereid de barbecue voor op indirecte gemiddelde warmte, ongeveer 185°C.
  4. Vet de gevogeltestomer in met boter of neutrale olie en leg de stukjes appel erin. Verdeel de crumble over de appels en druk voorzichtig aan.
  5. Plaats de gevogeltestomer in het midden van het rooster en bak het geheel met gesloten deksel gedurende 25 minuten.
  6. Was het fruit voor de compote. Pureer ze met de suiker.
  7. Snijd het vanillestokje doormidden, schraap de zaadjes eruit en doe deze samen met het stokje in de bessenpuree.
  8. Haal het deksel van de barbecue en schenk de compote in het bakje in het midden van de gevogeltestomer.
  9. Sluit het deksel en bak de crumble nog ongeveer 15 minuten.
  10. Serveer de appelcrumble en de compote warm.

En om te drinken?

Bij een heerlijk fruitdessert hoort een Honest Tea. Voor de kleinsten raden we de Honest Kids Apple aan, de volwassenen kunnen kiezen tussen Honest Sinaasappel & Mango of Honest Granaatappel & Bosbessen.