Je kunt online veel vinden over dit onderwerp en de meeste mensen geloven dat je inderdaad verslaafd kunt raken aan suiker. Ook denken ze dat het moeilijk is om hier vanaf te komen en dat je juist steeds meer suiker wilt. Maar is dat ook zo?

Bij Coca-Cola krijgen we hier regelmatig vragen over. De wetenschap laat echter zien dat een suikerverslaving niet bestaat.

“De misvatting dat suiker werkt als verslavende drug vindt zijn oorsprong in dierenstudies. In een aantal eerdere rattenstudies heeft men aangetoond dat er onder andere een verhoogde afgifte van dopamine in de hersenen plaatsvindt nadat je een suikerhoudend drankje drinkt. Dit heeft men vervolgens ten onrechte in relatie gebracht met verslaving en overgezet naar mensen en daar is het een eigen leven gaan leiden, maar resultaten uit dierenstudies kan je niet zomaar transfereren naar mensen. De meest pijnlijke misvatting is dat de verhoogde dopamineactiviteit in de hersenen helemaal niet specifiek is voor verslaving. Het is een eerste instantie, een normale fysiologische reactie bij de ervaring van plezier en genot”, vertelt professor dr. Rob Markus, bijzonder hoogleraar Neuropsychologie aan de Universiteit van Maastricht.

“We spreken pas van een verslaving wanneer we van iets afhankelijk zijn dat het zodanig op onze hersenen inwerkt en we daardoor de stof niet meer kunnen laten staan ondanks negatieve gevolgen, steeds meer van die stof nodig hebben om hetzelfde plezierige effect te ervaren en ernstige lichamelijke ontwenningsverschijnselen vertonen van zodra we met de stof stoppen.”

Wel of geen suikerverslaving

Suiker zorgt ervoor dat de stof dopamine vrijkomt in je hersenen waardoor je een prettig gevoel krijgt. Dopamine wordt ook aangemaakt tijdens het sporten of als je naar mooie muziek luistert: het activeert het beloningscentrum in onze hersenen. Dat is de reden waarom we zo van suiker houden en er steeds meer naar verlangen. Als je een lekker taartje eet of een ijskoud glas frisdrank drinkt op een warme zomerdag, komt er dopamine vrij als een natuurlijke lichamelijke reactie.

Stoppen met suiker

Toch lees je vaak verhalen van mensen die zich beter voelen nadat ze een tijd zo weinig mogelijk suiker innemen. Dit komt doordat zij hun voedingspatroon volledig hebben veranderd en het lichaam zich daaraan moet aanpassen. Het is niet zo dat je bij het stoppen van het gebruik van suiker ernstige ontwenningsverschijnselen krijgt en je je slecht gaat voelen. Ook heb je niet steeds meer of vaker suiker nodig om het prettige gevoel te behouden. Om deze redenen is suiker niet verslavend. “Genotsmiddelen” zoals nicotine, alcohol en cocaïne daarentegen zijn wel verslavend. Suiker doet dat niet.

Suiker in Coca-Cola dranken

Ondanks dat we tegen 2020 de calorieën in onze dranken met 10% willen verminderen, is Coca-Cola een bedrijf dat in sommige producten suiker gebruikt om de unieke smaak en kwaliteit te behouden. We maken hier geen geheim van, maar blijven innoveren om het aanbod in België en Luxemburg steeds verder uit te breiden met caloriearme en calorievrije dranken zoals Coca-Cola zero sugar, FÏNLEY en Chaudfontaine Fusion.

Daarnaast bieden we onze producten in verschillende verpakkingsformaten aan zodat consumenten hun inname van suiker zelf kunnen bepalen. Ook staat er op elke verpakking duidelijke informatie over de hoeveelheid calorieën en suiker in onze dranken. Zo kun je een bewuste keuze maken over jouw inname van calorieën en suiker.