Vandaag is het Internationale Complimentendag en het ideale moment om je collega's, vriend/vriendin of familie eens aangenaam te verrassen met een paar lovende woorden. Wat zie jij er stralend uit! Of: wat lief dat jij er altijd voor me bent. Het klinkt vanzelfsprekend: een compliment geven als iemand iets goed doet of een indrukwekkende prestatie geleverd heeft. Toch doen we het in Europa te weinig.

In Europa stellen we ons makkelijker kritisch op, dan dat we een collega zijn werk waarderen. In Amerika is dat helemaal anders: daar strooien ze als het ware met de schouderklopjes. En in Japan? Daar hangt alles af van de context. Je merkt het: een compliment geven is niet altijd makkelijk, en niet overal hetzelfde. Enkele wist-je-datjes, ter ere van Internationale Complimentendag:

Een compliment: de beste boost

Geen mens die twijfelt aan het deugddoende effect van een compliment. Lovende woorden kunnen genezen, motiveren en vertrouwen geven. Het bewijs zie je op de werkvloer: positieve feedback vertaalt zich in een hoger engagement en meer productiviteit.

Beloning en bevestiging

In de VS verkiezen ze daarom vaak een ‘medewerker van de maand’. De persoon in kwestie krijgt een boost, maar ook de collega’s delen in zijn of haar geluk. Een typisch voorbeeld van onze Westerse cultuur, waarin we graag bevestiging krijgen. Complimenten doen ons deugd, omdat we ons op die manier aanvaard voelen door de groep of maatschappij.

‘Honne’ en ‘tatemae’

De Japanse cultuur is collectiever en hiërarchisch. Respect en nederigheid spelen er een cruciale rol. Zo maken onze Japanse collega’s liever een buiging dan dat ze een hand geven. Daarnaast zullen ze lof vaak wegwuiven of afzwakken. Ze maken dan ook het onderscheid tussen uitspraken die écht oprecht zijn (‘honne’) en uitspraken die bij de sociale situatie horen (‘tatemae’).

Voor wat hoort wat

In veel Afrikaanse culturen, maar ook in Oost-Europa, is de bevolking erg vrijgevig. Je moet er bijna opletten met het geven van complimenten! Spreek je je bijvoorbeeld lovend uit over de tafelbekleding van de gastvrouw, dan is de kans groot dat je stukken servies mee naar huis krijgt. Ben je fan van iemands T-shirt? Dan koopt hij of zij waarschijnlijk hetzelfde voor je verjaardag.

Een compliment wordt overal anders onthaald, zoveel is duidelijk. Maar dat maakt het geven ervan net zo bijzonder. Onze tip? Start met de mensen om je heen en verras hen met een crazy of funny compliment via onze online Complimentengenerator: www.complimentsweek.com