Vandaag klinken we naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op alle vrouwen. Maar solidariteit en de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw zijn het hele jaar door belangrijke thema’s bij Coca-Cola: “Met 5by20 willen we bepaalde barrières doorbreken en de positie van vrouwen versterken”, zegt Ulrike Sapiro, Directeur Duurzaamheid bij The Coca-Cola Company.

Door welke lens je ook kijkt, vrouwen zijn een opkomende mondiale kracht. We hebben altijd geweten dat vrouwen krachtige pijlers zijn in onze samenleving, zowel als individu, maar ook als moeders, zussen, partners en echtgenoten. Wereldwijd hebben vrouwen al een hele weg afgelegd.

Toch zijn er nog te veel landen waar vrouwen het veel slechter hebben dan in België of de Westerse wereld. Als vrouwen echter toegang hebben tot de juiste ondersteuning dragen zij bij tot de opbouw van bloeiende gemeenschappen en zijn ze ook in staat om de wereldwijde economische groei aanzienlijk te versnellen.

Feiten over vrouwen op een rijtje

Vrouwen beheren wereldwijd 20 triljoen dollar

Vrouwen beheren nu al 2/3e van de wereldwijde uitgaven, wat neerkomt op een economische impact die groter is dan die van de Verenigde Staten, China en India samen.

Vrouwen doen wereldwijd 66% van het werk

Vrouwen doen wereldwijd 66% van het werk, en toch verdienen vrouwen slechts 10 procent van de wereldwijd inkomsten.


Wat is 5by20?

In 2010 ontstond 5by20, een globaal initiatief van The Coca-Cola Company om de economische emancipatie van 5 miljoen vrouwelijke ondernemers mogelijk te maken tegen 2020. The Coca-Cola Company en Coca-Cola European Partners werken samen met kleine bedrijven in meer dan 200 landen in de wereld – van fruittelers en recyclers tot retailers en ambachtslieden.

Vrouwen worden de dag van vandaag nog steeds geconfronteerd met een aantal obstakels die het succes van elke dag in de weg staan. Uit een onderzoek van onze partners aan Harvard en de International Finance Corporation blijkt dat training in zakelijke vaardigheden, toegang tot financiële diensten en toegang tot peer-netwerken en mentoren de grootste uitdagingen blijven. “Met 5by20 willen we hierin investeren zodat we deze barrières kunnen doorbreken en de positie van vrouwen kunnen versterken”, vertelt Ulrike Sapiro, Directeur Duurzaamheid bij The Coca-Cola Company.

De economische emancipatie van 5 miljoen vrouwelijke ondernemers mogelijk maken tegen 2020

In welke landen is 5by20 actief?

De behoefte aan economische ondersteuning bij vrouwen is het grootst in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. “Wij kijken in welke landen we het meest toegevoegde waarde kunnen bieden, en dat is in de ontwikkelingslanden”, vertelt Ulrike Sapiro. “Maar ook in Frankrijk en in Spanje hebben we langlopend projecten, GIRA Mjeres bijvoorbeeld, dat gericht is op motivatietraining, kennisoverdracht en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. “Overal waar we actief zijn willen we ons steentje bijdragen door vrouwen voldoende ontwikkelingsruimte te geven en oog hebben voor het aantrekken nieuwe, jonge werkkrachten. Als we meer diversiteit op de werkvloer willen, is het ook belangrijk om goed na te denken over hoe we hen de juiste skills kunnen aanleren”.

Wat is de impact van 5by20?

Op het einde van 2015 maakten we economische emancipatie mogelijk voor maar liefst 1,2 miljoen vrouwelijke ondernemers. Daarnaast namen ook 60 landen deel aan het 5by20 programma. “Nog indrukwekkender is de impact van het programma op het leven van vrouwen. Het verhogen van het inkomen van vrouwen houdt heel wat voordelen in voor de gemeenschap en hun families. Maar liefst 90 tot 95% van de vrouwen herinvesteert hun inkomen in het gezin”, vertelt Ulrike.

Terwijl ambachtslieden maar een klein percentage uitmaken van de groep vrouwen die we met 5by20 ondersteunen, spelen zij een cruciale rol bij het inspireren van andere gemeenschappen. Ze doen dit door gerecycleerde drankverpakkingen van Coca-Cola en ander hergebruikt materiaal om te zetten in prachtige handgemaakte items. De vrouwelijke ambachtslieden leren hierdoor nieuwe vaardigheden, krijgen een hoger inkomen en vergroten hun zakelijk inzicht. [linken online webshop 5by20: https://buy.shareacoke.com/5by20]

“We zijn trots op het succes van 5by20. De kansen die we creëren voor vrouwen zijn enorm. Daarom is het absoluut de moeite waard om te blijven streven naar nog meer kansen voor vrouwen in onze lokale gemeenschappen”, aldus Ulrike.

Welke vrouw bewonder jij en welke wens heb jij voor vrouwen wereldwijd? Join The Conversation: #5by20

Bezoek www.5by20.com om persoonlijke verhalen van vrouwen, gesteund door ons programma, te lezen.