Wie al eens een rondleiding kreeg in het Coca-Cola Visitors Center in Antwerpen, heeft hen misschien al in volle actie gezien. Hannah en Marie zijn twee jobstudentes die na de schooluren groepen gidsen in het Visitors Center. We volgden een rondleiding mee en vroegen de dames naar hun ervaringen.

Jobstudent bij Coca-Cola

Hoe lang gidsen jullie al?

Hannah: We begonnen in november, dus werken toch al een viertal maanden bij Coca-Cola.

Hoe word je studentengids bij Coca-Cola? Kenden jullie al veel over de achtergrond van Coca-Cola?

Hannah: Niet echt. Ik had de vacature in augustus gezien, maar doorliep eerst een opleiding. We kregen een script, maar volgden ook enkele rondleidingen mee. Zo zagen we waar de andere gidsen de klemtoon legden, waar ze precies stopten in de fabriek, enz.

Marie: Ik vond Coca-Cola wel een ongelofelijk cool merk!

Hannah: Klopt. Toen ik de vacature zag, dacht ik echt: ‘ik hoop dat ik daar binnen raak’.

Aan wie geven jullie rondleidingen?

Hannah: Voornamelijk zijn dat middelbare scholen uit de eerste of tweede graad. Af en toe zijn er ook oudere groepen, bijvoorbeeld verenigingen, maar toch meestal jongeren.

Passen jullie de rondleiding aan de doelgroep aan?

Hannah: Toch wel een beetje. Het hangt vooral af van de leeftijd. Bij jongeren ga ik sommige zaken iets specifieker uitleggen, het woordgebruik aanpassen. De inhoud blijft wel gelijk.

Wat is het moeilijkste aan gidsen?

Hannah: Af en toe zijn er groepen die niet altijd even geïnteresseerd zijn. Als hier geen opmerkingen van begeleiders of leerkrachten over komen, is het aan jou als gids om dit in goede banen te leiden. Voor mij is dat natuurlijk wel een goede training. Ik ben namelijk laatstejaarsstudent leerkracht lagere school.

Marie: Klopt. Dat is zeker één van de moeilijkheden. Toch is het omgekeerde ook waar. Oudere studenten, die hier bijvoorbeeld komen in het kader van hun studies, hebben soms bijzonder intelligente vragen, waar ik toch even van moet slikken. Ook dat hoort natuurlijk bij de job.

 

Het Coca-Cola ‘waaw-gevoel’

Je leert dus met mensen omgaan in deze job. Wat hebben jullie zo nog opgestoken?

Hannah: Ik wist erg weinig over het proces in de fabriek en heb daar dus heel over wat bijgeleerd.

Marie: Het is zeer boeiend om te leren hoe het bedrijfsleven eigenlijk in elkaar zit. Vooral in het kader van mijn studie bedrijfsmanagement is dat erg interessant. Een andere vaardigheid die ik leerde, is spreken voor een groep. Je doet dat natuurlijk ook wel in de klas voor je klasgenoten, maar toch is het helemaal anders om te spreken voor onbekenden. Die kunnen soms heel kritisch zijn en dat is toch wel spannend.

Wat vinden jullie het leukst aan rondleidingen geven?

Hannah: Sowieso is het concept hier zeer leuk. We werken met iPads, wat jongeren onmiddellijk aanspreekt en ze uitnodigt om mee te doen. Dan is er natuurlijk de fabriek zelf waar je echt ziet hoe het proces verloopt. Doordat het concept zo goed is, wordt het vanzelf leuk om een rondleiding te geven.

Marie: Het voelt ook helemaal niet aan als ‘werken’. Je doet iets leuk. Mensen luisteren naar jou en vinden het leuk dat je hen iets kan bijleren. Soms zegt de leerkracht of begeleider achteraf: “het is super interessant” of “ik vind het tof wat jullie hier doen”. Dat is wat het zo plezant maakt. In zo’n tof bedrijf werken, met zulke leuke collega’s, dat geeft me nog steeds een ‘waaw-gevoel’.

Is er binnen Coca-Cola een job waar je meer over zou willen weten?

Marie: Ik vind de marketing ongelofelijk knap bij Coca-Cola. Hoe zij de mensen altijd op een leuke en creatieve manier kunnen bereiken. Ze creëren eigenlijk een feest rondom het product, iets wat zeker niet elk bedrijf kan. Neem nu de festivals waar ze goodies uitdelen of een grote stand hebben rond recyclage. Coca-Cola verkoopt nog steeds hun product, maar er wordt een hele lifestyle rond gecreëerd en dat vind ik ongelofelijk knap. Ik zou dus best een dagje met een brand manager willen meelopen.

Het Visitors Center zoekt binnenkort een nieuwe jobstudent. Interesse? Laat het ons weten en reageer op deze vacature!

Heb je interesse in een andere studentenjob of stage? Vul dan dit formulier in!