Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. We beseffen dat we op dit vlak onze verantwoordelijkheid moet nemen en doen dat graag. Omdat we allemaal baat hebben bij een planeet waar het fijn is om te leven. We vertellen je graag meer over enkele initiatieven waarbij duurzaamheid centraal staat. Alle initiatieven kaderen in ons nieuw duurzaamheidsactieplan, Dit is Vooruit.

1. Duurzaam van bij het ontwerp van onze verpakkingen…

Hoe meer gerecycleerd materiaal we kunnen hergebruiken in onze verpakkingen, hoe beter. Fossiele grondstoffen worden steeds schaarser. Bovendien vereist de recyclage van PET in nieuwe verpakkingen tot 60% minder energie dan de productie van nieuwe PET. Ruim een kwart van een petfles bestaat nu al uit gerecycleerd materiaal. Tegen 2025 wordt dat minstens de helft.

2. …en verpakkingen ook selectief inzamelen voor recyclage

Om ons streefdoel van 50% gerecycleerd materiaal in onze petflessen te halen, moeten we beschikken over voldoende ingezamelde verpakkingen om ze te hergebruiken als grondstof in onze nieuwe verpakkingen. Die zamelen we in via de blauwe PMD-zak. Momenteel wordt al 87% van de petflessen op die manier ingezameld en gerecycleerd. Met ons actieplan Dit is Vooruit willen we ervoor zorgen dat we alle verpakkingen opnieuw inzamelen zodat geen van onze verpakkingen eindigt als zwerfvuil of in de oceaan.

3. Verpakkingen inzamelen doen we ook zelf

De strijd tegen zwerfvuil gaan we ook zelf aan. Zo organiseren we jaarlijks een Recycling Tour op alle Coca-Cola sites waarmee we onze medewerkers aanmoedigen om samen zwerfvuil op te ruimen. Daarnaast nemen onze medewerkers ook een aantal keer per jaar deel aan opruimacties van Mooimakers en BeWapp. Werken aan duurzaamheid en teambuilding, dat gaat samen!

Lees het verhaal van onze medewerkers.
Lees er meer over.

4. Water beperken bij de productie…

Water is het hoofdingrediënt in de meeste van onze drankjes. We moeten er dus duurzaam mee omspringen. Dat geldt ook bij de productie van onze drankjes. Door tal van initiatieven proberen we ons eigen waterverbruik te beperken. Zo was er in 2010 1,76 liter water nodig om een liter van onze drankjes te maken. In 2018 was dat nog maar 1,55 liter. En we willen dat aantal nog verder doen dalen. Wist je bijvoorbeeld dat het water dat we gebruiken als laatste spoelmiddel voor onze glazen flessen ook hergebruikt wordt voor het reinigen van onze kratten? Daarmee besparen we elke dag maar liefst 30.000 liter water!

Wil je hierover meer weten? Lees alles over onze acties op water.

5. … maar ook waterprojecten steunen

We willen niet alleen minder water gebruiken, we willen ook al het water dat we gebruiken teruggeven aan de natuur. Dat doen we door waterwinningsprogramma’s te steunen. Zoals in de Demervallei of op de Kalmthoutse Heide.

Lees het verhaal van ons project op de Kalmthoutse Heide.
Ontdek meer over onze recyclageplannen.

6. Duurzamere en minder ritten

We werken al enkele jaren met een speciale software die zorgt voor efficiënte routes. Zo vermijden onze chauffeurs files, besparen ze op brandstof en verlagen we nog maar eens onze CO2-uitstoot. Respect voor het milieu zit ‘m ook in het efficiënt organiseren van onze transporten. Zo werken we samen met AB InBev om levering vanuit Chaudfontaine en Jupille te bundelen en zo met minder halflege en lege vrachtwagens de baan op te gaan. Wist je trouwens dat onze vrachtwagens nooit sneller dan 80 km/uur rijden? Zo stoten ze tot 15% minderCO2-uit. Onlangs maakten we bekend dat we een nieuwe opslagplaats in onze vestiging in Antwerpen zullen bouwen. Hierdoor moeten we minder beroep doen op een externe opslagplaats. En dat betekent dan weer minder transport. Iedereen blij!

Lees meer over de nieuwe opslagplaats.

7. Slim koelen

Om er voor te zorgen dat consumenten kunnen genieten van een ruim aanbod aan verfrissende drankje, hebben we natuurlijk heel wat koelautomaten in het land staan. Die verbruiken energie, maar we kopen enkel energie-efficiënte koeltoestellen aan en rusten bestaande automaten uit met een slim energiemanagementsysteem dat reageert op signalen in de omgeving (verlichting aan- en uitschakelen, intensiteit koeling aanpassen). Tegenover 2010 verbruikten deze automaten in 2018 maar liefst 37,25% minder energie.

Benieuwd naar hoe we verder over duurzaamheid denken? Lees het in ons nieuw duurzaamheidsactieplan, Dit is Vooruit.