Water is een ontzettend belangrijke en waardevolle bron in ons leven. Proper drinkwater is niet alleen gezond, maar levert ook economische kansen op voor ondernemers wereldwijd. Geetha, Sofia en Elizabeth kregen steun van ons 5by20-programma dat tegen 2020 5 miljoen vrouwen wil ondersteunen in hun groei als ondernemer. Ontdek hun verhaal.

Toegang tot drinkwater is essentieel om te overleven, maar het brengt ook werkgelegenheid met zich mee. Zo ontstaan er bijvoorbeeld nieuwe agrarische ondernemingen of watertappunten waar buurtbewoners veilig proper water kunnen halen. Ook hoeven mensen geen kilometers meer te lopen om hun waterbidons en emmers te vullen. Daardoor houden ze tijd over om naar school te gaan of een eigen onderneming te beginnen. Zo krijgen ze de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en op een andere manier voor hun families te zorgen.

Ondernemende vrouwen

In onderstaand filmpje brengen we het verhaal van de Indiase Geetha, de Mexicaanse Sofia en de Keniaanse Elizabeth. Deze drie vrouwelijke ondernemers tonen welke impact toegang tot water heeft op hun leven en dat van hun gezinnen en de gemeenschap waarin ze leven. Ze hebben nu een vast inkomen, zijn zelfverzekerd en hebben dromen voor de toekomst. En daar stopt het niet; elke vrouw geeft haar kennis door aan andere vrouwen uit de gemeenschap. Zij geven het op hun beurt weer door en zo ontstaat er een samenleving vol sterke vrouwen.

De vrouwen hebben nu een vast inkomen, zijn zelfverzekerd en hebben dromen voor de toekomst.


Geetha, Sofia en Elizabeth zijn op weg geholpen door ons 5by20-initiatief. 

  • Geetha is moeder, echtgenote en mangoboerin in Chittoor, India. “Als ik naar mijn boerderij kijk, ben ik erg trots. Ik wil dit eigendom later aan mijn kinderen geven.”

  • Sofia is moeder, student en bomenverzorger in La Primavera, Mexico. “Ik ben erg trots dat ik kan zeggen dat ik mijn eigen bedrijf heb.”

  • Elizabeth is moeder en beheert een watertappunt in Naivasha, Kenia. “Mijn bedrijf heeft mijn kinderen enorm vooruit geholpen met hun opleiding, voeding en kleding. Ik ben een trotse vrouw!”