Een leeg blikje kan perfect het beginpunt van iets nieuws zijn. Dat is het standpunt van Job Eijlders. Hij maakt kledij van lipjes. “Een blikje weggooien is zonde.”

“Eigenlijk is alles begonnen toen ik voor mijn hobby als vuurspuwer een drakenkostuum wilde maken. Ik maakte schubben uit blikjes en kleefde die op een kostuum, maar echt lukken wilde dat niet. Maar zo ben ik wel begonnen met lipjes van blikjes en heb ik een maliënkolder gemaakt.” Aan het woord is Job Eijlders, als Product Developer actief in ons R&D Center in Anderlecht en zo verantwoordelijk voor het finetunen van recepten, o.a. van Fanta Orange in nogal wat Afrikaanse landen.

Maliënkolders van Coca-Cola lipjes

Na z’n dagtaak werkt hij intussen zo’n vier jaar aan creaties die hij met lipjes maakt. “Ik noem het breien voor mannen”, zegt hij. Naast maliënkolders maakt hij ook rokken, hemdjes en dergelijke. “Alles samen zo’n zes à zeven kledingstukken. Mijn leukste creatie is waarschijnlijk de mini-maliënkolder voor het baby’tje van een bevriend koppel dat aan reenacting doet.”

“Breien voor mannen, noem ik mijn creaties”

In totaal kruipen er al snel 1000 à 2000 lipjes in een creatie. “Die heb je snel hoor”, klinkt het. “Vrienden en kennissen houden ze bij en ondertussen heb ik in het gebouw van Coca-Cola op strategische plaatsen ook potjes staan waar mensen lipjes kunnen achterlaten.”

Maliënkolder

Recyclage

Job werkt er trouwens niet enkel ’s avonds en in het weekend aan. “Ik woon in Mechelen en werk in Anderlecht”, zo zegt hij. Dat betekent dus dagelijks behoorlijk wat tijd in de file. Die gebruik ik om wat te knutselen. Om lipjes te openen en ze aan de ringetjes van de maliënkolder vast te maken, bijvoorbeeld.”

Met z’n ‘lipjescreaties’ heeft hij trouwens ook een missie. “Er wordt in deze maatschappij heel veel geconsumeerd”, zegt hij. “Maar wat doe je met het afval? Weggooien is zonde. Je kan er beter iets creatiefs mee doen. Dat probeer ik althans…”

Kledij uit Coca-Cola lipjes