Ken je de situatie? Je gaat naar een festival, je gaat kamperen of je houdt een bbq zonder koelkast in de buurt… Hoe hou je in godsnaam je Coca-Cola, Fanta, Sprite of andere favoriete drankje fris? Of hoe koel je je drankje snel? Wij verzamelden vier tips.

Hoe snel drank koelen? In de diepvries!

Als je de kans hebt om je drankjes op voorhand te koelen, moet je natuurlijk niet aarzelen. Dat kan in de koelkast, maar nog beter in de diepvries (niet met glazen flessen en niet met koolzuurhoudende drankjes!). Wil je snel resultaat wanneer je je favoriete drank in de diepvries legt, wikkel het dan in natte doek of een natte krant. Dat gaat veel sneller…

Koelen met water of ijs

Hoe houd je drank koud op een uitje of een camping? Koelelementen zijn natuurlijk het meest voor de hand liggend, maar soms moet je creatief zijn. Te veel ijsblokjes in je drankje is nooit een goed idee, maar misschien kan je je drankjes wel in een bassin of kom met koud water en ijsblokjes leggen.

Tip: doe wat zout in het water. Dat versnelt het koelproces en zorgt ervoor dat het water nog kouder wordt. Beeld je maar eens in hoe heerlijk fris die Fuze Tea of Honest kan zijn…

Ook bevroren druiven of bevroren waterballonnen kunnen helpen. De druiven kan je rechtstreeks in je glas doen, de waterballonnen plaats je in het bassin.

Wil je drank koel houden, leg dan trouwens de koude elementen altijd bovenop je Aquarius, Nalu of drankje. Koude lucht daalt.

Hoe snel drank koelen

Papier houdt koel

Hoe houd je drank koud als je geen kom water bij de hand hebt? Je blikje of flesje inwikkelen met krantenpapier (veel milieuvriendelijker dan zilverpapier!) zorgt ervoor dat het zonder extra koeltechnieken langer fris blijft. Hou het ook dan zoveel mogelijk in de schaduw.

Hoe drank koel houden op een festival

Stel, je bent op een festival en je had geen mogelijkheid om je drank op voorhand te koelen. Als je toch wil genieten van een frisse Coca-Cola, Fanta of Sprite, dan heb je nog drie mogelijkheden.

·       Je steekt je je blikje of flesje in een natte kous en hangt die in de wind (werkt echt!).

·       Je steekt het in een emmer, die je in een beek of meertje laat dobberen.

·       Ofwel… begin je te graven! Drank die je op een schaduwrijke plek in de grond bewaart, wordt langzaam koeler.

Zorg dus dat je voldoende tijd hebt (begin er de dag voordien aan)! En vergeet natuurlijk niet je drankje goed in te pakken zodat er geen aarde aan de verpakking komt.

Tot slot geven we je nog de goede raad dat je al je benodigdheden natuurlijk ofwel in een vuilbak deponeert ofwel meeneemt naar huis. Zo laat je die ongerepte natuur ook na jouw bezoek ongerept achter…

Zin om te barbecueën tijdens je gepland uitje? Lees dan zeker deze recepten.

Voor heerlijke mocktails moet je dan weer hier zijn.

Lees ook ons artikel ’10 tips om duurzaam te barbecueën’