Van woensdag 9 mei tot zaterdag 12 mei vond in Doornik en Moeskroen de Nationale Spelen van Special Olympics België plaats. Meer dan 3.000 atleten met een verstandelijke beperking gingen deze sportieve uitdaging aan. Inge Polspoel, Senior CRS Manager bij Coca-Cola European Partners, was één van de vrijwilligers die voor de 4e keer Special Olympics-atleten met veel enthousiasme begeleidde. “Het plezier dat je beleeft door hen aan te moedigen en de vriendschap die je van hen terugkrijgt maken van deze dag een onvergetelijk moment”, vertelt ze.

Het was voor Inge Polspoel maar liefst de 4e deelname als vrijwilliger aan de Nationale Spelen van Special Olympics. “Ook na deze editie ben ik met een ongelooflijk goed gevoel naar huis gegaan. Het is fantastisch om atleten te begeleiden en te zien hoeveel topprestaties er worden neergezet”, vertelt Inge Polspoel vol trots.

Een hele dag meeleven

“Een halfuur voordat de atleten aan hun sportieve prestatie beginnen, worden ze door hun coach naar een centrale tent gebracht. Als vrijwilliger neem je het vanaf dan volledig over. Je verzamelt alle atleten die samen een sportieve prestatie moeten leveren. Vervolgens begeleid je ze naar de plaats waar de sportactiviteit plaatsvindt. Dat gaat dan van verspringen of verwerpen tot 100 meter sprint en hoogspringen. Daarna ga je als vrijwilliger ook mee naar het podium waar de atleten hun medaille in ontvangst nemen. Elke vrijwilliger krijgt ook de kans om de medailles uit te reiken. Dat is een ongelooflijk leuke ervaring!”

In totaal begeleidde Inge twintig atleten. Sommige groepjes bestonden uit vier atleten en andere uit acht atleten. Alle vrijwilligers van Coca-Cola waren begeleiders van atleten binnen de discipline atletiek (verspringen, verwerpen, hoogspringen, 5 km lopen, 100 m sprinten).

Enorme trotsheid

“Een moment dat mij altijd zal bijblijven is toen een atleet, Youri, mij herkende van de Nationale Spelen van vorig jaar. Aangezien ik hem toen ook begeleid had, herkende ik hem natuurlijk ook meteen. Hij was zo trots op zijn piratentattoo dat hij net had laten aanbrengen. Dat was prachtig om te zien”, vertelt Inge.

Positieve invloed op de samenleving

Coca-Cola in België is al meer dan 90 jaar een lokaal bedrijf, met lokale productie en distributie door lokale medewerkers. Met onze activiteiten willen we een positieve invloed uitoefenen op de samenleving. Ook onze medewerkers spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Zo zijn we al meer dan 25 jaar trouwe partner van Special Olympics België, een organisatie die zich inzet om mensen met een verstandelijke beperking met plezier te laten sporten, zich fitter te laten voelen en vrienden te laten maken. Naast financiële steun en bevoorrading van drank voor sportevenementen helpen Coca-Cola medewerkers elk jaar als vrijwilliger op de Nationale Spelen van Special Olympics.

"Nooit gedacht dat deze ervaring me zulk gelukzalig gevoel en energie ging geven. Ik ben dankbaar om zo veel mooie hartverwarmende momenten te mogen hebben beleefd. Het was een onvergetelijke dag met bijzondere atleten en waanzinnige sportprestaties!" – Maud Collée, CCEP Public Affairs & Communications Manager

"Een toffe dag en zoals altijd maar één wens, volgend jaar opnieuw!" - Joëlle Thils

"Opnieuw een fantastische ervaring die ons zo veel energie geeft!" - Jean-Marc Laruelle

"Elke ontmoeting tijdens het begeleiden van de atleten naar hun sportieve prestaties was uniek: de gesprekken, de welgemeende blikken, het lachen, de stress om het beste van zichzelf te geven, de wil om goed te doen, het plezier van te winnen, het ongeduld bij sommige atleten tijdens het soms wel lange wachten, de uitgestoken handen, de trots bij het krijgen van een medaille, het plezier om te geven, het geluk om terug te krijgen en het onbeschrijfelijke gevoel om deel uit te maken van dit grote feest. Het was een uitzonderlijke dag, met fantastische ontmoetingen – Antoine, Frédéric, Joran, Maarten, Daniel en alle anderen die me zo veel positieve energie hebben gegeven die ik zal blijven koesteren, zonder daarbij het fantastische vrijwilligersteam van de Belux collega’s te vergeten. Volgend jaar ben ik terug van de partij." - Sandra Di Gregorio, CCEP BeLux IT Business Partner Country Lead


Ook binnen de pijler “Actie op gemeenschap” van ons nieuw duurzaamheidsactieplan dat we eind vorig jaar aankondigden staat vrijwilligerswerk door onze medewerkers centraal. “Volgend jaar zullen we opnieuw een warme oproep doen voor vrijwilligers, iets dat ik iedereen kan aanraden om eens te doen”, voegt Inge Polspoel nog toe.