Éen van de meest bekende vormen in de wereld is het iconische glazen Coca-Cola flesje met geribbelde lijnen en organische rondingen. Maar ook kleinere verpakkingen in blik of PET zijn al lang niet meer uit ons leven weg te denken. Zo bestaan het Coca-Cola miniblikje van 15 cl en het Coca-Cola pet-flesje van 25 cl al meer dan vijf jaar. 

Van glazen flesje tot miniblikje

In 1916 stelde Coca-Cola voor het eerst zijn iconische glazen flesje voor aan het grote publiek. Én met succes, want het flesje groeide uit tot een wereldwijd icoon en vierde in 2016 haar 100-jarig bestaan.

Geribbelde Coca-Cola fles

Bottelaars waren bang dat de ‘rechte’ fles niet aantrekkelijk genoeg was en dat consumenten Coca-Cola steeds meer zouden verwarren met ‘copycat’ merken. Uiteindelijk was het The Root Glass Company uit Terre Haute, Indiana, die de beroemde contour fles ontwierp. Het bedrijf baseerde zich voor het ontwerp op een geribbelde cacaoboon. Het flesje werd iconisch en uniek en is zelfs wanneer het in stukken valt nog steeds herkenbaar.

Coca-Cola blikje

Vanaf 1967 konden consumenten verschillende groottes van Coca-Cola flessen kopen. In 1978 startte Coca-Cola met de verkoop van blikjes. 

Weet jij trouwens waarom Coca-Cola blikjes rond zijn? Lees het hier.

In 1980 introduceerde Coca-Cola de 1,5 liter PET-fles in België, die erg populair was omdat ze niet kon breken, maar ook omdat ze afsluitbaar, licht en recycleerbaar was. Sinds de introductie van de PET-fles is de look van de fles mee geëvolueerd met de wetenschap en de technologie. Dat maakte het mogelijk om een duurzamere fles te maken, de recycling te vergroten en het gebruik van gerecycleerd materiaal te bevorderen.

In 2003 kwam Coca-Cola op de Belgische markt met de kleinere pet-flesjes van 25 cl en in 2006 met de miniblikjes van 15 cl. De kleinere verpakkingen spelen een belangrijke rol in de doelstelling om de Belgen te helpen minder suiker en calorieën te consumeren.

In 2006 lanceerde Coca-Cola het plastic balletje voor Fanta.

Laat ons hieronder weten hoe jij jouw drankje het liefst drinkt.