René Demol is door zijn jarenlange werk bij Coca-Cola gefascineerd geraakt door vintage Coca-Cola spullen. In het jaar 1980 startte hij zijn verzameling met Coca-Cola flesjes, glazen en pins. Zevenendertig jaar later beschikt hij over meer dan duizend Coca-Cola spullen en mag hij zich eigenaar van de grootste vintage Coca-Cola verzameling in België noemen.

René Demol - geboren in 1946 in Brussel en 30 jaar lang werkzaam op de productieafdeling bij Coca-Cola in Anderlecht - verzamelt sinds 1980 unieke Coca-Cola spullen waaronder ijzeren dienbladen, muntstukken, onderleggers, flesopeners, kratten, postkaartjes, affiches en kalenders. “Hoe ouder, hoe beter”, klinkt het. “Voor mij gaat er niets boven een ijskoude Coca-Cola uit een glazen flesje. De oude glazen flesjes met het Coca-Cola reliëf op zijn bij de mooiste exemplaren uit mijn Coca-Cola verzameling."

Het mooiste verhaal ter wereld

“Coca-Cola in België is voor mij het mooiste verhaal ter wereld. In de jaren 60 bewonderde iedereen in België Coca-Cola. Coca-Cola stond voor plezier, gezelligheid en kwaliteit. Het bedrijf kende in België dan ook een enorme groei vanaf 1962. Nergens anders ter wereld was Coca-Cola zo’n populair, sterk en gerespecteerd merk. Het was ook zo dat als je bij Coca-Cola werkte, alles in je leven rond Coca-Cola draaide. Zo maakte ik vrienden op de werkvloer, ging ik met hen op stap in het weekend en namen we samen deel aan activiteiten die het bedrijf organiseerde. Dat was een onvergetelijke tijd.”


Lievelingsspullen

René heeft tussen die meer dan duizend spullen een aantal speciale exemplaren: “De affiches en kalenders van Coca-Cola zijn voor mij absoluut een van de mooiste herinneringen. Een van mijn lievelingsaffiches is die waarop twee mooie dames in een prachtige jurk en met een hoed op genieten van een ijskoude Coca-Cola. Ik vind het enorm jammer dat ze die kalenders niet meer maken. Nu moet ik een saaie kalender uit de supermarkt aan mijn muur hangen. Dat is hetzelfde niet hé (lacht).”

Coca-Cola affiche

Coca-Cola kalenders

“Daarnaast is ook het taksverhaal iets dat me altijd zal bijblijven. Op de kroonkurken van de flesjes stond een accijnsteken (voorloper van de BTW). Om de kroonkurken te verkrijgen, moest men eerst accijnsrechten betalen. Als een flesje brak in de fabriek moesten we de kroonkurk, die een specifieke kleur had, bijhouden om de fles te kunnen omwisselen. Op elk Coca-Cola flesje werd ook de productiedatum vermeld en stond bijvoorbeeld ‘taks betaald in Gent’. Maar ook op affiches stond een zegel en een stempel met de tekst ‘btw is betaald in België’. Dat was in die tijd écht uniek."

“Ten slotte vind ik de filmrolletjes waarop onder andere de promotiefilmpjes stonden, fantastisch. Coca-Cola medewerkers, perfect gekleed in groen uniform, trokken naar bedrijven en huizen om Coca-Cola te promoten. Ze toonden eerst het promotiefilmpje en boden werknemers of consumenten daarna een ijskoude Coca-Cola aan. De Coca-Cola verkopers deden dat met heel veel passie en stijl. Iets dat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de populariteit van Coca-Cola in België.”

Uniek Coca-Cola boek

Vroeger organiseerden René en zijn vrouw Chantal de Coca-Cola verzamelbeurs in Dilbeek. Sinds 2004 heeft Johan Van Mierlo van Colanuts, de Coca-Cola winkel in het hoofdkantoor in Anderlecht, de organisatie van de verzamelbeurs over genomen en vindt die plaats in Sint-Pieters-Leeuw. Toch is René nog dagelijks bezig met Coca-Cola.

“Zelfs na al die jaren blijft dat kleine Coca-Cola flesje mij verbazen”

“Elke namiddag drink ik één Coca-Cola uit een flesje. En zelfs na al die jaren blijft dat kleine flesje mij verbazen (lacht). In het jaar 2000 hebben mijn vrouw en ik ook een boek uitgebracht waarin we de evolutie van het Coca-Cola flesje in België van A tot Z beschreven hebben: ‘Gids van de Belgische Coca-Cola flessen’. Iets waarvoor ik mijn lieve vrouw Chantal eeuwig dankbaar ben, want zonder haar steun was dit nooit gelukt.” 

Coca-Cola boek