Uit de bladeren van de Stevia Rebaudiana, ook wel honingkruid genoemd, wordt zoetstof uit stevia gewonnen. De zoetkracht van deze zoetstof van natuurlijke oorsprong is honderden keren sterker dan suiker. We gebruiken zoetstof uit stevia onder andere in
Stevia, of voluit Stevia Rebaudiana, is een plant. De kleine struik, die we ook wel honingkruid noemen, is oorspronkelijk afkomstig uit Paraguay. De bladeren van deze plant hebben een zoete smaak. Door de bladeren te oogsten, te drogen en verder te verwerken, ontstaat zoetstof uit stevia: een zoetstof van natuurlijke oorsprong die honderden keren zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën bevat. De Paraguayanen gebruiken dit al honderden jaren als zoetstoef in dranken. Sinds de Europese Unie het gebruik van zoetstof uit stevia in 2011 heeft goedgekeurd, passen we dit toe in
Onderzoek in België
Toen Europa groen licht gaf, ging ook het R&D-team in Anderlecht met het nieuwe ingrediënt aan de slag. “Van zodra we wisten dat het gebruik zou worden goedgekeurd, hebben we het benut in de productontwikkeling om het caloriegehalte van onze producten te laten zakken”, vertelt Hilde Draye, Global R&D Category Lead voor de bruisende frisdranken. “Stevia past perfect in de ambitie om suiker te vervangen door zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. Op dat vlak heb je niet veel mogelijkheden en is zoetstof uit stevia het antwoord.”
“Stevia past perfect in de ambitie om suiker te vervangen door zoetstoffen van natuurlijke oorsprong”
Smaakuitdaging
Het onderzoek in Anderlecht leidde tot de introductie van Sprite en Nestea met zoetstof uit stevia. Bij beide dranken slaagden de onderzoekers erin om 30% suiker te vervangen door zoetstof uit stevia. Die nieuwe Sprite en Nestea vervingen trouwens meteen ook de vroegere varianten met enkel suiker. Een van de belangrijkste uitdagingen is volgens Hilde Draye de bittere nasmaak die eigen is aan stevia. “We hebben onderzocht hoe we een mooie smaak konden ontwikkelen”, zegt ze. “De consument refereert steeds aan de smaak van suiker en dan verschilt niet enkel de nasmaak. Ook het profiel is anders: bij zoetstof uit stevia duurt het langer voor je het zoete smaakt, maar de zoete smaak blijft wel langer hangen. Dat moet je dus zien bij te stellen en dat is sterk productafhankelijk. We hebben drank per drank gekeken wat het effect was en hoe je zoetstof uit stevia het best kan integreren.”
“We hebben drank per drank gekeken wat het effect was en hoe je zoetstof uit stevia het best kan integreren.”
Innovatie
Anderlecht werkte aan de introductie van de Sprite en Nestea met zoetstof uit stevia in Europa, Afrika en Eurazië. De onderzoekers in Atlanta van hun kant tekenden voor
Op Social