Op 1 maart 2017 is het internationale Complimentendag. Een dag waarop iedereen aangemoedigd wordt complimentjes in het rond te strooien. Maar omdat de wereld nooit vrolijk genoeg is en omdat iedereen af en toe wel eens mag horen hoe fantastisch hij of zij wel niet is, doen we er bij Coca-Cola met veel plezier nog een schepje bovenop. In plaats van één complimentendag maken we er bij Coca-Cola een ganse Complimentenweek van! 

Van 27 februari tot 3 maart 2017 organiseren we ‘#Complimentsweek’ waarbij we onze medewerkers aanmoedigen om via onze online complimentengenerator (www.complimentsweek.com) een glimlach op het gezicht van collega’s, klanten, vrienden en familie te toveren. Maar ook jij kan via onze online complimenten-generator een compliment bedenken, of een ‘funny, serieus of gek’ compliment laten versturen naar een collega, vriend of familielid, mét foto. Daarnaast verschijnen er tijdens deze Complimentsweek dagelijks grappige en hartverwarmende complimentjes op Coca-Cola Journey. 

In België werken ruim 2500 mensen bij Coca-Cola. Voor het vierde jaar op rij worden zij aangemoedigd om elkaar wat vaker een compliment te geven. Eva Lefevre, Associate Director Public Affairs & Communications, Coca-Cola European Partners Belgium: “Coca-Cola is een inclusief merk dat positiviteit uitstraalt. Als bedrijf willen we dan ook dat iedereen zich zo veel mogelijk thuis voelt en fijn samenwerkt. We weten allemaal dat een complimentje erg deugd kan doen, maar toch doen we het te weinig. Tijdens #Complimentsweek geven we alvast de aanzet met allerlei tools en tips.” 

Naast de onlinecomplimentengenerator zijn er ook stickers, postkaartjes en posters beschikbaar die collega’s aanmoedigen om wederzijdse waardering te tonen.


Weet je niet goed hoe een compliment te ontvangen of geven? Wij geven alvast enkele praktische tips zodat ook jij deze week kan complimenteren ‘like a boss’. 

Krijg je zelf een compliment? 

De beste reactie is de simpelste
 
Zeg gewoon ‘dankjewel’, ‘dat is vriendelijk van je’, ‘bedankt, dat betekent veel voor me’. Dat tovert meteen een glimlach op het gezicht van je attente collega. Een win-win!
 
Verdeel de verdienste
 
Is het een complimentje dat betrekking heeft op de prestaties van het hele team? Zet dan zeker ook de verdienste van je collega’s in de verf. Niets mooier dan samen succes boeken én vieren.

Let op je lichaamstaal

Keihard beginnen zweten of naar je voeten staren kan gebeuren als je een complimentje krijgt. Niet erg natuurlijk, maar probeer oogcontact te zoeken, ontspannen achterover te leunen en je appreciatie met een glimlach te ondersteunen. 

Wil je zelf een compliment geven?

Maak het concreet en versterk het met voorbeelden
 
Laat je eigen creativiteit, speelsheid en gevoel voor humor de vrije loop om de toon van het compliment te bepalen (haal inspiratie uit onze online complimentengenerator: www.complimentsweek.com)  

Doe de oma-test

“je haar ligt echt goed vandaag” zeg je zonder blozen op je werk, maar bij “je ziet eruit om op te eten” ligt dat minder voor de hand. Hoe weet je nu of een compliment iemand zal doen stralen of juist in verlegenheid brengt? Doe de oma-test: als je het niet aan je oma zou zeggen, zeg het dan ook niet aan je collega. 

Kies je moment

“Je ziet er beter uit dan ooit!” Een compliment om trots op te zijn, denk je? Niet als het de eerste keer is dat je collega zich gemaquilleerd heeft. Complimenten geven is een kunst waar timing een cruciale rol in speelt – ook op het werk.

Berg je hengel op
 
“Je presentatie was zo goed! Dat zou ik nooit kunnen …” Wat het probleem is met dit compliment? Je collega hoort vooral: “Ikke, ikke, ikke!”. Een compliment géven betekent dat je er geen gesprek over jezelf uit moet halen.

Nu ben je helemaal voorbereid op de ‘#Complimentsweek’ !