Jongeren hun talenten laten ontdekken, samen plezier maken en kennis laten maken met verschillende olympische sporten en met de olympische gedachte. Dat is het centrale doel van Olympic Moves, een sportprogramma voor jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs dat we sinds het schooljaar 2015-2016 samen met een groep van partners ondersteunen.

Met de Olympische Spelen van Rio in het vooruitzicht, haakte ons land in 2015 zijn wagonnetje vast aan de Olympic Moves. Dit is een mondiaal programma van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Coca-Cola. Samen met het BIOC willen we jongeren van 12 tot 14 jaar inspireren om gezonder en gelukkiger door het leven te gaan.


Een heel schooljaar lang

Olympic Moves houdt mooi het midden tussen kennismaking met sport en een competitief element. Secundaire scholen die hun leerlingen van het eerste of tweede middelbaar inschrijven, kunnen tussen september en maart een sportinitiatie op school volgen. Een tweede stap zijn de regionale kwalificatiewedstrijden (maart-april) om zo een ticket te veroveren voor de finale in mei in het Koning Boudewijnstadion. 

1. Initiaties

Voor de derde editie van Olympic Moves, tijdens het schooljaar 2017-2018, focussen we op voetbal, softbal en atletiek. “Ervaren en gediplomeerde monitoren geven sportinitiaties op school”, zegt Eva Lefevre, Associate Director External Communications bij Coca-Cola European Partners. “Ze geven de sessies tijdens de schooluren en met professioneel sportmateriaal.”

2. Regionale kwalificatiewedstrijden

Op een woensdagnamiddag in maart nemen teams van verschillende scholen het tegen elkaar op in de drie disciplines. Deze kwalificatiewedstrijden bepalen welke teams een ticket veroveren voor de finale in het Koning Boudewijnstadion. “Olympic Moves zorgt voor begeleiding en arbitrage”, legt Eva Lefevre uit. “We dragen fair play hoog in het vaandel. Daarom kiezen wij er bewust voor om niet enkel de beste ploegen te belonen, maar ook de sportiefste teams. Zowel de teams die kwalificatiewedstrijden winnen als  de teams die de fair play award winnen, mogen met alle leerlingen van hetzelfde jaar deelnemen aan een onvergetelijke sportdag tijdens de finale."

3. De finale

De apotheose van Olympic Moves is de finaledag in mei in het Koning Boudewijnstadion. De geplaatste scholen kunnen er met al hun jaargenoten proeven van verschillende disciplines en strijden om goud. Net als bij de echte Olympische Spelen omvat deze dag een openingsceremonie, een plechtige intrede in het stadion, een medaille-uitreiking op het podium, enzovoort. “Op de finaledag komen naast de drie gekozen sporten meerdere Olympische sporten aan bod”, preciseert Eva Lefevre. “Leerlingen kunnen in en rond het stadion verschillende sporten leren kennen: american football, baseball, handbal, worstelen, dans, volleybal, basketbal.. Maar ook boksen, judo, taekwondo en polsstokspringen staan op het programma.”

Gratis deelnemen

Dankzij de steun van Team Belgium (de vlag van het BOIC in dit project) en van de betrokken sportfederaties kunnen we Olympic Moves gratis aanbieden aan de scholen en hun leerlingen (met uitzondering van het transport naar kwalificatiewedstrijden en desgevallend de finale). Verder krijgt het programma de steun van de Bond Voor Lichamelijke Opvoeding (BVLO). De inschrijving van de scholen verloopt via de leerkrachten lichamelijke opvoeding. “Leerlingen steken veel op van de tips van ervaren en gediplomeerde monitoren."

Meer info op www.olympicmoves.be