Coca-Cola bestaat al meer dan 130 jaar. Een groot deel daarvan was het ook in België te verkrijgen. Met dank aan Gustave Van Gansen. De man die zijn volk Coca-Cola leerde ontdekken.

Voor Coca-Cola begon het allemaal in 1886. Op 8 mei van dat jaar vond John S. Pemberton het recept van Coca-Cola uit. Hij verkoopt een tiental glazen van het gloednieuwe drankje per dag in Jacob’s Pharmacy in Atlanta. Frank Robinson, boekhouder van de zaak, vindt dat de naam “Coca-Cola” goed klinkt door de ritmische klank, en tekent het beroemde Spencerian Script-logo erbij, niet wetende dat dit ooit één van de beroemdste logo’s ter wereld zou worden.

Het zou nog meer dan 40 jaar duren voor Coca-Cola ook in België halt hield. Dat was te danken aan een jonge ondernemer: Gustave Van Gansen. Hij voerde het drankje als eerste in, bottelde het en verdeelde het in de Antwerpse cafés. Het was de tijd dat de magere jaren na de eerste wereldoorlog achter de rug waren en de nationale industrieën op volle toeren draaiden.

De liefde tussen de Belg en Coca-Cola geschiedde… en duurt al 90 jaar lang. Al was er in de beginjaren natuurlijk maar één drankje: Coca-Cola original taste. Via oude foto’s, affiches en ander materiaal gaan we de teletijdmachine in: terug naar de beginjaren.

Maar het echte begin, dat was natuurlijk Gustave Van Gansen die in Antwerpen voet aan de kade zette na een reis naar de Verenigde Staten. Met achterkleinneef Kristof Van Gansen trokken we naar de stad, op zoek naar de plekken waar het exact begon…