De groenste energie is de energie die we niet verbruiken. Een visie die we al meerdere jaren toepassen. We willen nog meer inzetten op duurzaam energiebeheer door onze eigen groene energieproductie op te voeren en zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat doen we onder andere met de nieuwe hydraulische waterturbine die vandaag in gebruik wordt genomen in Chaudfontanie. De turbine is het resultaat van een samenwerking tussen de bottelarij, externe investeerders en de lokale en gewestelijke overheden.

De hydraulische turbine ligt naast de site van de mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine langs de oever van de Vesder. Dat bleek de ideale locatie voor de bouw van een turbine omdat de installatie energie kan halen uit het hoogteverschil tussen een hoog en een lagergelegen deel van de Vesder. De turbine zal naar schatting 330 MWh groene energie per jaar produceren, wat overeenkomt met de gemiddelde jaarconsumptie van 94 gezinnen, en jaarlijks 170 ton minder CO2-uitstoot.

Unieke troeven van de natuur

We maken al gebruik van de talrijke bronnen die de natuur in de omgeving te bieden heeft. Zo recupereren we tijdens het bottelen de natuurlijke warmte van het mineraalwater om de gebouwen op de site te verwarmen en hebben we zonnepanelen geplaatst om elektriciteit te produceren. Met de nieuwe hydraulische turbine erbij kan Chaudfontaine op eigen kracht in ongeveer 12% van onze elektriciteitsbehoefte voorzien. En daar blijft het niet bij. We onderzoeken nu al of het mogelijk is om een windturbine te installeren op de site.

Het zuivere mineraalwater van Chaudfontaine: al 90 jaar de trots van de regio

Het mineraalwater van Chaudfontaine is een geologische schat en een bron van fierheid. Het water legt een reis af die begint op 1600 meter diepte en die meer dan 60 jaar duurt. Wanneer het water helemaal tot boven is geborreld en de oppervlakte bereikt, heeft het een temperatuur van 37°C. Onderweg wordt het op natuurlijke wijze gefilterd en beschermd tegen vervuiling, vandaar dat het zo buitengewoon zuiver is.

Belangrijkste missie voor de toekomst

Onze belangrijkste missie voor de toekomst is om de infiltratiezone te beschermen. We doen dat door talrijke initiatieven op touw te zetten in de regio. “Door op lange termijn te denken en te anticiperen op mogelijke risico’s op vervuiling, willen we ervoor zorgen dat ook de volgende generaties nog van dit uitzonderlijk zuivere kwaliteitswater kunnen genieten”, aldus Frédéric Godier, directeur van de mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine.

Meer informatie vind je in het volledige persdossier.

Bekijk de infografiek hier.