Met het succes van thee, infusiethee en ijsthee is de voorbije tien jaar een slapende reus ontwaakt. Thee heeft zijn plekje in onze drankcultuur nu echt definitief verworven en dat gebeurde niet enkel dankzij de traditionele warme drank. Ook de gekoelde thee blijft zich veelzijdig ontwikkelen.

Stellen dat België een echte theecultuur heeft, is misschien nog een brug te ver. Maar cijfers onderschrijven al een tijdje dat het tij stilaan aan het keren is.Ongeveer tien jaar geleden zagen we de eerste belangrijke knik: uit de huishoudbudgetenquête van de FOD Economie bleek dat gezinnen tussen 2005 en 2010 plots tot een derde meer aan thee gingen uitgeven. Die stijging kwam er omdat thee echt populairder werd (want volgens de analyse van de consumptieprijzen door de FOD Economie steeg de prijs toen met slecht 8 procent). Meer recente cijfers hebben het over een mondiale groei van de categorie thee en infusies aan een tempo van 6,5% per jaar.

Thee in ons smaakpatroon

Maar ook het aanbod nam na 2010 toe. De ooit zo ingedommelde categorie kende op alle vlakken een verruiming. Kleine start-ups specialiseerden zich in de invoer van kwaliteitsthee en maakten samen met het al bestaande aanbod van grote bedrijven de Belg meer en meer vertrouwd met thee en infusies. Niet dat we net als de Britten elke dag ‘tea time’ houden, maar thee en al zijn variëteiten zitten in vergelijking met eind vorige eeuw veel steviger in ons smaakpatroon ingebouwd.

Opvallend daarbij is dat thee niet enkel furore maakt als warme drank. Ook de gekoelde drank op basis van thee, of ijsthee, surft mee op dezelfde trend. Op zich is ijsthee niet revolutionair. De verste voorbeelden brengen ons terug naar 1904 en naar de Verenigde Staten. Meer bepaald in Saint-Louis, Missouri  kon je tijdens de Wereldtentoonstelling al proeven van ijsthee als wapen tegen de grote hitte.

Japanse en Amerikaanse ijsthee

Vandaag heeft ijsthee zeer vaak een authentiek karakter en hebben drankjes vaak niet enkel een verfrissende maar ook een fruitige smaak. Coca-Cola haakte zijn wagonnetje reeds in 2007 aan, toen het in Japan Ayataka lanceerde. Deze suikervrije groene ijsthee refereert uitgesproken (ook via de verpakkingen) aan de culturele traditie die Japan heeft op vlak van thee. De juiste snaar zo bleek intussen. In een land waar groene thee goed is voor meer dan een kwart van de drankindustrie, erkennen experten dat de smaak van de ijsthee zeer dicht aanleunt bij die van de authentieke Japanse thee.

In de Verenigde Staten lanceerde Coca-Cola in 2006 al Gold Peak Tea als ijstheemerk en in 2012 maakte ook Fuze tea zijn opwachting. Dat merk begon aan een internationale expansie en is intussen verkrijgbaar in 52 landen. In landen als Brazilië, Mexico of Israël is het merk marktleider en dat dankt het onder andere aan zijn gevarieerd smakenaanbod met variëteiten zoals perzik, citroen, hibiscus of kamille.

Een biologische en caloriearme drank op basis van kruidenthee

HONEST, een biologische en caloriearme drank op basis van kruidenthee met Amerikaanse roots is sinds juni ook op de Belgische markt aanwezig met drie smaken (Citroen & Honing, Sinaasappel & Mango en Granaatappel & Bosbessen). Deze drank op basis van kruidenthee is versterkt met natuurlijke fruitsappen en gezoet met biologische rietsuiker. De drie varianten zijn biologisch gecertificeerd bij de UK Soil Association en het Belgische Quality Partner en zijn laag in calorieën. “Steeds meer consumenten zijn op zoek naar duurzame en eerlijke producten waarvoor hoogwaardige en biologische ingrediënten gebruikt worden en waar niets aan toegevoegd wordt. Met HONEST in onze drankenportfolio kunnen we nu beantwoorden aan die vraag”, zegt Jan Burger, SRA senior manager Benelux bij Coca-Cola.

Honest

Thee in de trendlijstjes

Op die manier zet Coca-Cola België-Luxemburg en bij uitbreiding de Belgische markt weer wat sterker de schouders onder de wereldwijde ontwikkeling van de theemarkt. Met de groei die begin deze eeuw op gang kwam, lijken thees, infusies en ijsthees thee definitief hun plek op te eisen in ons Westers consumptiepatroon. De dranken hebben daarbij vaak heel wat authentieke en duurzame troefkaarten uit te spelen. Het is nu al reikhalzend uitkijken naar hoe thee zich als trend in de komende jaren zal blijven ontwikkelen.