Van maandag 21 oktober tot vrijdag 25 oktober vond de One Young World Summit plaats in Londen. Deze summit brengt afgevaardigden van meer dan 190 andere landen bij elkaar voor een vijfdaags congres. Hun doel? Samen proberen de sociale impact te versnellen. Wij stuurden onze eigen vertegenwoordigers naar het congres: Hazel, Saskia, Désiré en Helena. Hoe zag de One Young World Summit er door hun ogen uit?

Maandag 21 oktober – Netwerken bij de start

Onze trein arriveert om 18u in Londen St. Pancras en we kunnen niet wachten om erin te vliegen. Dus waarom zouden we? Met de ‘tube’ reizen we richting het hoofdkantoor van Coca-Cola in Londen. Daar staat ons al een heus networking event met afgevaardigden van  Coca-Cola European Partners (CCEP) te wachten. We leggen contact met collega’s uit verschillende departementen en landen wereldwijd. Het is duidelijk dat de verwachtingen bij iedereen hoog liggen. Reikhalzend kijken wij uit naar de officiële start van de summit…

One Young World Londen

Dinsdag 22 oktober – Topsprekers op toplocaties

Auwch… Het event start al om 8u ’s ochtends, dus de wekker gaat pijnlijk vroeg af. Maar dat trekken we ons niet aan. Na lang wachten kunnen we eindelijk uit onze startblokken schieten. En hoe! Bij het registreren krijgen we meteen een milieuvriendelijke Coca-Cola drinkbus als welkomstgeschenk aangeboden. Overal weerspiegelt de duurzame visie van Coca-Cola: papieren cups, vegetarisch of veganistisch eten, elektrische wagens, … Noem maar op!

Business kaartjes delen we hier niet uit. Wanneer we iemand leren kennen, scannen we elkaars QR codes via een app. In de Exhibition Area maken we kennis met multinationals zoals Total en PepsiCo. Dit is geen plek voor concurrentie, maar wel voor samenwerking. Ook zij proberen om te gaan met uitdagingen als duurzaamheid.

De dag sluiten we af met de langverwachte openingsceremonie. Deze ceremonie vindt plaats in de Royal Albert Hall. En wauw, wat een evenement! Sadiq Khan, burgemeester van Londen, houdt de openingsspeech. Ook Ellie Goulding en Meghan Markle zijn van de partij. De traditionele vlaggenceremonie, waarbij elk land haar nationale vlag zwaait, is het startschot van deze dolle week. De avond sluiten we af met een heerlijk diner in The Museum of Natural History.

 “We must be bold. We must be brave. And we must be it now. We need you, young leaders, to ramp up the pressure to the leaders of today.” (Shadiq Khan – burgemeester van Londen)


Woensdag 23 oktober – Klimaatverandering en klimaatcrisis

We zijn helemaal klaar voor een nieuwe dag en starten doen we deze keer in de Westminster Hall. Het centrale thema van de dag is klimaatverandering. De boodschap van vandaag is duidelijk: de tijd voor verandering is NU. Wij zijn het die voor verandering moeten zorgen. Eén vraag blijft toch wel hangen: wat kunnen wij bijdragen om de strijd aan te gaan met de klimaatcrisis? Saskia heeft een mooi antwoord op deze vraag: “Het klinkt misschien naïef, maar het plastic probleem in de oceanen kan ik niet oplossen. Wat ik wel kan doen is een verschil maken. Aandacht schenken aan de verpakkingen die ik koop, dragen hier veel toe bij. Dat is mijn eigen ‘circle of influence’.”

 “Nature does not negotiate and let’s be brutally honest: we have ran out of fresh ideas. Stop playing political poker with the future of our planet & climate.” (Kumi Naidoo – Secretaris Generaal, Amnesty International)

Wat is One Young World

Donderdag 24 oktober – Inspiratie van OYW-ambassadeurs en James Quincey

Vandaag staat iets extra speciaal op de agenda van de One Young World Summit in Londen: de getuigenissen van de One Young World Ambassadeurs. Dat zijn jongeren die in hun eigen land het initiatief nemen om verandering te brengen.

Zij vertellen ons hun verhalen en inspireren ons zo om de moed nooit op te geven, ondanks de tegenslagen die je in het leven tegenkomt. De 21-jarige vluchtelinge en model Halima Aden uit Somalië is hierbij een echte inspiratie. Elke dag opnieuw vecht zij voor waar ze in gelooft. Dat is exact wat wij ook moeten doen!

 “Don’t change yourself, change the game” (Halima Aden, model en vluchtelinge)

One Young World – Coca-Cola

Vrijdag 25 oktober – “When you want to go far, go together”

De laatste dag van de One Young World Summit. We zijn moe, maar willen nog een laatste dag volop er tegenaan knallen. Gelukkig leven we intussen op adrenaline en kunnen we volop genieten van de laatste dag. We hebben gigantisch veel geleerd en willen dit graag meenemen naar België. Wat voor ons duidelijk wordt doorheen de dag – en deze week – is dat we concrete acties moeten ondernemen en streng moeten zijn voor onszelf. De visie van Coca-Cola moet glashelder zijn, zodat alle werknemers kunnen fungeren als ambassadeurs. Ons doel: empower the people!

 “To whom much is given, much is expected. When you want to go fast, go alone. When you want to go far, go together.” (Vismay Sharma – Country Managing Director, L’Oréal)