Sommige van onze Rode Duivels zijn er al vaak bijgeweest op het WK Voetbal, maar deze man is altijd aanwezig: Albert Gianotti. De Luikenaar won in 1998 een Coca-Cola wedstrijd die hem voor het leven naar het WK Voetbal brengt. Vlak voor zijn vertrek naar Rusland polsten we naar zijn WK-ambities.

Je won in 1998 een wedstrijd waardoor je op elk WK Voetbal een wedstrijd kan bijwonen. Waaraan had je die mooie prijs verdiend?

Albert Gianotti: “Eigenlijk wilde ik dat jaar heel graag mee met mijn schoonvader naar het WK in Frankrijk. Via Axa kon ik de wedstrijd België-Nederland bijwonen, maar ik gaf het ticket aan hem uit dank voor hulp die hij me had geboden. Om mee te kunnen, nam ik aan een aantal wedstrijden deel, waaronder de wedstrijd van Coca-Cola. Wat ik precies moest antwoorden, ben ik intussen vergeten, maar ik weet wel nog dat mijn schiftingsvraag over doelman Filip De Wilde ging. Hij was erbij toen ik de prijs ontving.”

Hoe kies je welke wedstrijd je gaat bekijken? 

Albert Gianotti: “Wel, als de Rode Duivels zich kwalificeren, pik ik uiteraard een van hun matchen mee. In 1998 was dat dus België-Nederland en vier jaar later in Japan zag ik de cruciale wedstrijd tegen Rusland. Ook vier jaar geleden in Brazilië was dat de tegenstander tijdens de wedstrijd die ik bijwoonde. In 2006 in Duitsland, toen België niet van de partij was, zag ik de kwartfinale tussen Frankrijk en Brazilië die de Fransen wonnen met 1-0. Dat is werkelijk één van de mooiste matchen die ik ooit heb gezien. Echt buitengewoon.”

Is het je mooiste herinnering aan je WK-reizen?

Albert Gianotti: “Neen, dat is de wedstrijd vier jaar geleden tussen België en Rusland in het Maracanã-stadion in Rio. Dankzij Coca-Cola kan ik naar elk WK één iemand meenemen en meestal is dat mijn zoon. Daar stond ik dan in die mythische voetbaltempel, samen met mij zoon voor een wedstrijd van de Rode Duivels. En ze wonnen die wedstrijd ook nog eens. Wat kan een vader meer wensen? Door mijn werk als verzekeringsmakelaar ben ik niet altijd vaak thuis geweest. Daarom koester ik onze reizen naar het WK extra. Ook daarom is die match in Maracanã echt één van de mooiste momenten in mijn leven.”

Welk land kon je als bezoeker het meest bekoren? 

Albert Gianotti: “Toch ook weer Brazilië. Bovenop het budget dat ik als winnaar ter beschikking krijg, heb ik een supplement betaald om er iets langer te kunnen blijven. Het enthousiasme van de mensen heeft me daar echt aangegrepen. Net dat ontbrak vier jaar eerder een beetje in Zuid-Afrika. Het volk was toen niet echt klaar voor het WK. Ik vreesde in Brazilië hetzelfde maar niets was minder waar. De passie was uitzonderlijk groot.”

Wat staat er in Rusland op het programma?

Albert Gianotti: “Op 23 juni wonen we de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Tunesië in Moskou bij. Maar we willen ook de stad leren kennen. Dus hebben we ook alvast een boottocht op de Moskva ingepland, gaan we typisch Russisch eten en zal een gids ons op sleeptouw nemen doorheen de stad.”

Tot slot, een pronostiekje. Wordt België wereldkampioen? 

Albert Gianotti: “Net als iedereen hoop ik dat ze ver raken, maar een finale zal toch moeilijk zijn. Het zou al heel mooi zijn als het eens lukt om een groot voetballand zoals Frankrijk of Brazilië te verslaan. Dan zetten de Rode Duivels een stap vooruit en blijven we niet enkel de kampioen van de kleine matchen tegen kleine voetballanden."