In frisdranken, maar ook in koffie en thee, kan cafeïne zitten. Schadelijk is dat niet, zo lang jecafeïne met mate consumeert. Om je te helpen er bewust mee om te  gaan, bieden we ookcafeïnevrije dranken aan. Maak zelf de keuze.

“Cafeïne is een heel belangrijke smaakmaker in Coca-Cola, maar ook in andere van onze frisdranken”,klinkt het bij Jan Burger, Scientific & Regulatory Affairs  Senior Manager Compliance &Innovation bij Coca-Cola Western Europe. “Het zorgt voor de bittere toets die zo herkenbaar is voorCoca-Cola en zat al in het drankje toen het uitgevonden werd.”

Jan Burger verwijst ook naar het oppeppende effect dat cafeïne heeft: “Dat merk je ook bij eenfrisdrank, maar vergeet niet dat de hoeveelheid heel wat lager ligt dan bij koffie. Even tervergelijking: een kop koffie bevat zo’n 80 mg cafeïne, terwijl er in een 33cl blikje Coca-Cola zo’n 32mg zit. In een kop koffie zit dus evenveel cafeïne als in 2,5 blikjes.”

Met mate

De Europese voedselveiligheidsinstantie EFSA adviseert om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag inte nemen. Kinderen onder de 13 jaar drinken volgens deze organisatie betere geen cafeïnerijkeproducten, terwijl jongeren tussen 13 en 18 jaar het gebruik best beperken tot één consumptie metcafeïne per dag. Cafeïne is dus niet schadelijk als je het met mate consumeert.

Cafeïne voor de bittere toets die zo herkenbaar is voor Coca-Cola.


Kies zelf

Om je te helpen om bewust om te gaan met je cafeïnegebruik hebben we ons aanbod aancafeïnevrije dranken al flink uitgebreid. Heel wat van onze dranken bevatten geen cafeïne, zoalsAppletiser, Aquarius, Capri-Sun, Chaudfontaine, Fanta, FÏNLEY, Minute Maid, Nordic Mist, Rosport,Rosport Pom’s en Sprite. Andere hebben dan weer een cafeïnevrije variant, zoals Coca-Cola light enCoca-Cola zero sugar.Hieronder vind je een overzicht van onze dranken die cafeïne bevatten:

 

Informatie/ 100ml 

 

 

Hoeveelheid cafeïne 

Coca-Cola 

9.6 mg 

Coca-Cola cherry

9.6 mg 

Coca-Cola light 

12.8 mg 

Coca-Cola light cafeïnevrij

 

Coca-Cola light lemon

12.8 mg 

Coca-Cola zero sugar

9.6 mg 

Coca-Cola zero sugarcafeïnevrij

 

Monster Energy, Ripper, Rehab,  Absolutely Zero, Assault, The Doctor

32 mg 

Monster Ultra, Ultra Sunrise, UltraRed 

30 mg 

Coca-Cola life

7.9 mg 

Nalu

32 mg 

Nestea Sparkling Lemon

11 mg 

Van thee-extract 

Nestea White Peach 

6.3 mg

Van thee-extract

 

Leer meer over cafeïne
Kom meer te weten over wat er in je drankje zit