Vraagje: waar stond de eerste onafhankelijk bottelarij van Coca-Cola in België? Neen, niet in Brussel en ook niet in Antwerpen of Gent. Het verrassende antwoord is… Sint-Truiden. De fabriek voorzag heel Limburg van het drankje en dat van 1949 tot 1974. Voorbijgangers konden er door de grote ramen het bottelproces volgen.

Coca-Cola is al 90 jaar verkrijgbaar in ons land, sinds 1927. Sinds 1931 wordt het ook hier gebotteld. Maar al snel kozen we ervoor om dat niet alleen zelf in handen te nemen. Onafhankelijke bedrijven kregen de productie en distributie van het drankje toevertrouwd. In België werden tussen 1947 en 1963 in totaal 14 regionale bottel- en verkoopmaatschappijen opgericht. 

En de eerste onafhankelijke bottelaar, dat was Limobo in Sint-Truiden. Het avontuur startte op 1 april 1947. Die dag sloot drankenhandelaar Jean Meurice een licentieovereenkomt met The Coca-Cola Export Corporation voor de productie en verkoop van Coca-Cola in de provincie Limburg en startte hij de Limburgse Moderne Bottelarij (Limobo).

De voorwaarden waren uiteraard streng. Zo mochten de machines uitsluitend worden gebruikt voor het bottelen van Coca-Cola en moest het vullen en spoelen van flesjes strikt gescheiden zijn.

Coca-Cola koos er in 1947 al voor om onafhankelijke bedrijven de productie en distributie van het drankje toe te vertrouwen.

Een kijkje nemen bij het productieproces

De bottelarij startte in 1949 en werd snel een succes. Hierdoor verhuisde het van de Tiensesteenweg naar de Gazometerstraat. Daar werd een voor die tijd hypermoderne installatie gebouwd, die aan de voorbijgangers getoond werd. Via de indrukwekkende vitrines konden ze immers het bottelen volgen.

De link tussen Coca-Cola en Sint-Truiden bleef tot 1974. Toen verhuisde Limobo naar een industrieterrein in Hasselt. In 2014 verdween het stukje industrieel erfgoed onder de sloophamer en maakte het plaats voor de Gazometersite, een complex met ondergrondse fuifzaal en parking, een school en een wooncomplex.

Tegenwoordig heeft Coca-Cola nog steeds een distributiecentrum in Hasselt. Het is een van onze distributiecentra in België; ook vanuit in Gent, Antwerpen en Heppignies worden onze dranken verdeeld. De huidige productiesites, waar onze drankjes worden gebotteld, vind je in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine.

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe het er achter de schermen van zo'n productie- en distributieomgeving aan toe gaat? Breng ons Visitors Center in Antwerpen eens een bezoekje!