Bio is hip en steeds meer consumenten gaan er naar op zoek. Maar wat is dat nu eigenlijk, biologisch? En wat is het verschil met ecologisch en fairtrade?

Biologisch

Biologisch betekent dat de ingrediënten van agrarische herkomst zijn en zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest geteeld worden. Biologisch heeft dus betrekking op de manier waarop ingrediënten geteeld worden door de boer. De wetgever heeft hier specifieke regels voor opgesteld. Daarnaast zijn biologische producten herkenbaar aan het EU Biolabel, een Europees label dat verplicht is voor alle biologische verpakte producten in Europa. Het label garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop.

Om een product bio te mogen noemen, moet minstens 95% van de ingrediënten afkomstig uit landbouw biologisch geteeld zijn. Water wordt daarin niet meegeteld. Kleurstoffen, zoetstoffen, stabilisators, smaakversterkers en niet-natuurlijke smaken mogen niet gebruikt worden.

Ecologisch

Ecologisch betekent niet alleen dat de gebruikte ingrediënten biologisch moeten zijn, het betekent ook nog eens dat het volledige productieproces in overeenstemming moet zijn met de hele natuurlijke kringloop. Er wordt met andere woorden rekening gehouden met het gehele ecologische systeem (mens, dier, milieu, bodem, water en lucht). Het is milieuvriendelijk en zo weinig mogelijk belastend of vervuilend voor het milieu. Ecologisch wordt ook wel biodynamisch genoemd en is herkenbaar aan het Demeter keurmerk.

Fairtrade

Waar biologisch en ecologisch gaan over de manier waarop ingrediënten geteeld worden, slaat fairtrade op een economisch model waarbij de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn gewassen zodat hij een waardig bestaan kan hebben. Fairtrade producten zijn herkenbaar aan bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerk. Dit is een privéschema en wordt niet door de wet gereguleerd.

Waarom Coca-Cola inzet op een biologisch drankje als HONEST

“Steeds meer consumenten zijn op zoek naar duurzame en eerlijke producten waarvoor hoogwaardige en biologische ingrediënten gebruikt worden en waar niks aan toegevoegd wordt. Met HONESt in onze drankenportfolio kunnen we nu beantwoorden aan die vraag”, zegt Jan Burger, SRA senior manager Benelux bij The Coca-Cola Company.

HONEST: biologisch, caloriearm en eerlijk product

Honest is gemaakt van kruidenthee, versterkt met natuurlijke fruitsappen en gezoet met biologische rietsuiker. Alle 3 de varianten zijn biologisch gecertificeerd bij de UK Soil Association en het Belgische Quality Partner en zijn laag in calorieën.