De Special Olympics Wereld Winterspelen is het grootste wintersportevent voor atleten met een verstandelijke beperking ter wereld. In totaal namen maar liefst 26 Belgische atleten deel met nog 2.700 andere sporters uit 107 verschillende landen. Onder die 26 atleten bevond zich ook de 22-jarige Quinten Bruyninckx uit Mortsel, die met het Belgische snowboard-team een uitzonderlijke prestatie neerzette.

Quinten behaalde de 7e plaats op de Super-G en de 4e plaats op de reuzenslalom. Voor zowel de Super-G als de reuzenslalom zat hij in de hoogste divisie met atleten uit Rusland, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Australië. “Ik mocht het als enige uit ‘le plat pays’ opnemen tegen kandidaten uit landen waar er heel wat bergen zijn en er altijd veel sneeuw ligt. Daarom ben ik erg trots op mijn prestatie”, reageert Quinten. “Ik wil Coca-Cola bedanken om mij te steunen tijdens deze Special Olympics Wereld Winterspelen in Oostenrijk.”

Zilver in de Unified Experience

Quinten werd ook geselecteerd voor een Unified wedstrijd. In Unified competities vormen atleten met en zonder beperking samen een team. De tijden van beide atleten worden dan opgeteld. Samen met de coach van het Duitse team behaalde hij een zilveren medaille. Een topprestatie, want de tijd die hij en zijn partner neerzetten verschilde maar met een halve seconde van de gouden medaille winnaar Hannah Teter, olympisch kampioene snowboarden, en haar partner.

Quinten Bruyninckx World Winter Games

Voor Quinten was dit niet de eerste grote buitenlandse competitie. Als fanatieke sporter was hij al aanwezig op de Europese Zomerspelen in Antwerpen in 2014, de Wereld Zomerspelen in Los Angeles in 2015 en het EK Unified Sailing in 2016.

Unified sporten

Unified sporten is voor Quinten eigenlijk heel gewoon. Toen hij drie jaar was, begon hij al met unified sporten in een turnkring. “Ondertussen zit ik in twee turnkringen om mij nog beter te kunnen voorbereiden op de volgende Special Olympics Zomer Wereldspelen in Abu Dhabi. Daarnaast ben ik ook al drie jaar hulpleider in mijn turnkring.”

Ook skiën en snowboarden heeft hij geleerd in een gewone skigroep met kinderen zonder een beperking. “Ik heb er altijd bijgehoord en dat is echt fijn. Voor mij is het belangrijk dat mensen met een beperking de kans krijgen om met anderen zonder een beperking te kunnen sporten, want samen sporten is leuk en zo kunnen sporters zonder beperking ons ook beter leren kennen en begrijpen. Ik vind het fantastisch dat Coca-Cola initiatief neemt om atleten met een verstandelijke beperking samen te laten sporten met atleten zonder een beperking. Dit is een mooie vorm van erkenning”, aldus Quinten.

Video Sporza Quinten Bruyninckx

Special Olympics World Winter Games