Aspartaam deed in 1983 samen met Coca-Cola light haar intrede op de Belgische markt. Omdat het al zo lang bestaat, is er ook heel wat onderzoek naar verricht dat aantoont dat de zoetstof voor iedereen veilig is.

De zoetstof aspartaam, aangeduid met  E951, werd in de jaren ‘60 bij toeval ontdekt door een wetenschapper, die het proefde en de zoete smaak vaststelde. De caloriearme zoetstof is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en komt in meer dan 6.000 voedingsproducten wereldwijd voor. Denk maar aan yoghurt of kauwgum. Daarmee is het de meest gebruikte zoetstof ter wereld.

Kan suiker volledig vervangen (in frisdranken)

“Ook wij gebruiken aspartaam in bepaalde van onze dranken”, vertelt Jan Burger, Scientific & Regulatory Affairs Senior Manager Compliance & Innovation bij Coca-Cola Western Europe. “Coca-Cola gebruikt het al sinds de jaren ’70 en vanaf 1983 – toen we Coca-Cola light in ons land lanceerden – konden ook de Belgen ermee kennismaken.”

“Wat frisdranken van andere producten onderscheidt, is het feit dat het een van de enige voedingsmiddelen is waarbij suiker voor 100% kan vervangen worden”, voegt Jan Burger toe. “Daardoor kunnen wij volledig suikervrije producten aanbieden en kan je zelf de keuze maken welk drankje je kiest.” Toch gebruiken we in de meeste van onze producten minstens twee zoetstoffen. “Als we enkel aspartaam zouden gebruiken, zou de smaak te veel afwijken van de traditionele suikersmaak”, zegt Jan Burger hierover.

Lees meer over onze zoetstoffen.

Onderzoeken tonen veiligheid aan

Aspartaam is één van de meest onderzochte ingrediënten ter wereld. Ruim 200 internationale studies bevestigen dat het veilig is voor consumptie. In december 2013 bevestigde De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA opnieuw dat de consumptie van aspartaam veilig is voor iedereen*, dus ook voor kinderen en zwangere vrouwen. De zoetstof wordt – net als andere zoetstoffen - regelmatig onderworpen aan herhaalonderzoek om deze status te behouden.

“Het is trouwens de EFSA die een stof ook een E-nummer toekent”, besluit Jan Burger. “Dat betekent dat de stof geschikt is voor consumptie. Zo’n nummer biedt dus een garantie.”  

Maak je keuze

De volgende Coca-Cola producten bevatten aspartaam:

Lees meer over onze zoetstoffen  

Kom meer te weten over wat er in je drankje zit .

*Waarschuwing: Aspartaam bestaat uit twee eiwitten: aspartaamzuur en fenylalanine. Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen) waardoor ze een bepaalde stofwisselingsziekte hebben, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden. Daarom moet de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten staan die aspartaam bevatten.