In onze vestiging in Anderlecht bevindt zich een innovatiecentrum dat zich wereldwijd het op één na grootste van Coca-Cola mag noemen. De R&D-afdeling lanceert elk jaar 350 productinnovaties, maar staat ook in voor kwaliteitscontrole. Tijd voor een blik achter de schermen.

De R&D-afdeling in Anderlecht staat in voor de kwaliteitscontrole en ontwikkeling van nieuwe koelapparatuur voor meer dan 108 landen in Europa, Eurazië en Afrika. Maar het team voert ook testen uit op de frisdranken. Leopoldo Becerra, kwaliteitsmanager voor Coca-Cola Europa, omschreef het Quality Assurance team in Anderlecht ooit ‘CSI Coca-Cola’. Op bezoek bij het team krijgen we eerst een witte jas en de nodige veiligheidsuitrusting om vervolgens door een veiligheidsdeur te wandelen. Zo’n deur die zelfs voor de normale Coca-Cola personeelspasjes gesloten blijft.  

Test de uitzonderingen op de regel

In het lab tonen de scheikundigen ons hoe ze testen uitvoeren op frisdranken. Om te beginnen voeren ze al tijdens het ontwikkelingsproces heel wat controles uit. Van het selecteren van ingrediënten over het bottelen tot aan de winkel: in de hele keten controleren ze de kwaliteit van de producten regelmatig. Dringt onderzoek zich toch op bij een fles frisdrank, dan onderzoekt de cel kwaliteitscontrole die op een wetenschappelijke manier. We zien een chromatograaf die aanwijzingen opspoort. Een bepaalde geur kan bijvoorbeeld wijzen op een probleem met de opslag van het product. Vervolgens test het team dit via een analyse van de bewegingen van deze machine die in staat is om elk ingrediënt volledig te scheiden. Het is een enorme klus om uit te zoeken wat gebeurde met die ene fles van de miljoenen die we elke dag produceren, maar het team krijgt dit voor mekaar.  

Mystery  shopping

We vragen de onderzoekers waar de flessen frisdrank in hun lab zoal vandaan komen. We kunnen zelf steekproeven doen, maar de kwaliteitscontroleurs wijzen ook op het belang van de mystery shoppers. Deze ‘undercover consumenten’ kopen regelmatig onze drankjes om ze vervolgens aan het lab in Anderlecht te bezorgen. Het Quality Assurance team gaat vervolgens na of de fles aan de strenge kwaliteitseisen van de bottelaars voldoet. Het test op kleur, smaak, geur en zelfs de ‘aandraaiwaarde’ van de dop. Dit team laat niets aan het toeval over, zoveel is duidelijk.