Een ontmoeting. Afscheid nemen. Elkaar opnieuw tegenkomen. Correct sorteren: het is soms een beetje zoals in de liefde. Dankzij deze weetjes word je voortaan extra blij wanneer je je lege flesje in de pmd-zak gooit.

1. Het correct sorteren van lege drankverpakkingen is een kleine moeite met een groots resultaat

Een bloemetje, een compliment, een arm om een schouder. Het zijn kleine gebaren die je een goed gevoel geven. Zo werkt het ook een beetje bij sorteren. Je gooit lege drankverpakkingen in de pmd-zak. Met die kleine handeling ben je goed bezig om het waardevolle materiaal een nieuw leven te geven.

2. Sorteren is net daten

Nadat de lege drankverpakkingen in de pmd-zak worden opgehaald, worden ze gesorteerd, geteld en samengeperst in balen om vervoerd te worden naar een recyclagebedrijf. Daar worden de petflessen gespoeld en vermalen tot granulaat: waardevol materiaal dat weer gebruikt wordt voor een nieuwe petfles. Het granulaat wordt verhit en versmolten tot kleine buisjes, preforms noemen we die. Vervolgens worden deze vormen in onze productievestiging opgewarmd en in een mal geblazen tot een nieuwe petfles. Het geblazen flesje wordt na controle weer afgevuld met één van onze drankjes. Om vervolgens leeggedronken te worden tijdens een gezellige date en dan terug in de PMD-zak te eindigen. En zo zijn we terug aan het begin van deze paragraaf en is de cirkel rond.

3. PET is 100% recycleerbaar en blijft 10 jaar intact

De meest gebruikte kunststof in de frisdrankenindustrie is PET (PolyEthyleenTereftalaat). Het wordt gemaakt van aardolie. PET kan 10 jaar lang intact blijven, Onze petflessen zijn voor 100% recycleerbaar en bevatten gemiddeld 25% gerecycleerde PET (rPET). De lange levensduur van PET maakt het waardevol materiaal dat goed hergebruikt kan worden via een recyclageproces. Daarom is het zo belangrijk dat lege flessen terugkomen in het systeem via correcte sortering door de consument. Enkel zo kunnen er bijvoorbeeld nieuwe Coca-Cola flessen van gemaakt worden.

4. PET heeft veel mooie karaktereigenschappen

PET is licht in gewicht en dat maakt het transport van producten duurzamer en efficiënter. Daarnaast is PET praktisch onbreekbaar. Een soort liefdesrelatie die wel tegen een stootje kan. Dankzij dit hoogwaardig materiaal worden de kwaliteit en veiligheid van onze drankjes behouden. PET is helder en transparant en in bijna elke vorm en formaat te maken. Wie wil nu niet zo’n heldere en transparante persoonlijkheid in zijn leven?

5. Dankzij recyclage kom je elkaar weer tegen

Naast Coca-Cola zijn er ook veel andere bedrijven die graag gebruik maken van rPET. De gerecycleerde plastic wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Bijvoorbeeld voor vezels die worden gebruikt in kleding of tapijten. De ene dag drink je een flesje Coca-Cola en maanden later draag je hetzelfde stofje tijdens een date.

Hopelijk ben je helemaal geïnspireerd geraakt om liefdevol om te gaan met PET. Gooi alsjeblieft je flesje na het drinken van onze drankjes in de juiste vuilnisbak.