Na Tournée Minérale en Dagen Zonder Vlees is er nu Mei Plasticvrij. De bedoeling van deze campagne is om iedereen bewust te maken van de impact van ons plasticgebruik op het milieu. Daarom geven wij in de maand mei een wekelijkse tip mee zodat ook jij jouw steentje kan bijdragen aan een beter milieu. 

Tip 1: sorteer je afval 

Afval sorteren. Doe jij het? Of twijfel je nog wel eens over welk afval in welke zak thuishoort? Toch zijn er heel wat voordelen verbonden aan het correct sorteren van afval. Zo is sorteren heel belangrijk voor de juiste verwerking ervan en kunnen recycleerbare materialen opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuwe producten. Daarnaast besparen we heel wat energie en vermijden we de uitstoot van schadelijke stoffen, verbeteren we de luchtkwaliteit en gaan we de opwarming van de aarde tegen. Via de website van FostPlus kan je de sorteerregels voor PMD, glas en papier-karton raadplegen. 

Ook Coca-Cola hecht veel belang aan de correcte inzameling en de recyclage van haar verpakkingen. Dit is zelfs een van de prioriteiten van haar nieuwe actieplan voor duurzaamheid “Dit is Vooruit”. Het is duidelijk waar wij naartoe willen: al onze verpakkingen inzamelen, zodat ze niet eindigen als zwerfvuil of in de oceaan. Daarnaast willen we dat al onze pet-verpakkingen tegen 2025 uit 50% gerecycleerde pet bestaan. Met verschillende medewerkers namen we ook dit jaar opnieuw deel aan Le Grand Nettoyage de Printemps (georganiseerd door Wallonie plus Propre) en de Grote Lenteschoonmaak (georganiseerd door Mooimakers Vlaanderen).

Tip 2: Ga eens ploggen in plaats van joggen 

Wil je iets goed doen voor het milieu en tegelijkertijd aan je conditie werken? Ga dan eens ploggen in plaats van joggen. Ploggen is de combinatie van joggen en zwerfvuil oprapen. Plogging zorgt ervoor dat je work-out een stuk intensiever wordt doordat je steeds moet bukken om afval op te rapen. Je maakt ongeveer dezelfde beweging als bij een squat of burpee. Doordat je verschillende keren moet stoppen om afval op te rapen, is je plog run eigenlijk een intervaltraining. Goed voor je gezondheid én het milieu. Win-win dus!

Geen idee hoe dit in zijn werk gaat of welke accessoires je precies nodig hebt? In onderstaand filmpje ontdek je alles over plogging!

Tip 3: Kies voor een korte powerdouche om water te besparen

Wist je dat een douchebeurt gemiddeld drie keer minder energie en water verbruikt dan dat je het bad vol laat lopen met warm water? Een korte douchebeurt is niet alleen veel zuiniger dan een bad, het is ook nog eens goed voor je huid. En bovendien kan je ook wat langer in bed blijven liggen!

Ook de productievestigingen van Coca-Cola in België leveren al jaren grote inspanningen om duurzaam met water om te springen. Dankzij technologische vernieuwingen en efficiëntere productieprocessen slagen we erin om ons waterverbruik te blijven verminderen. Zo is er 9% minder waterverbruik in de Belgische productievestigingen ten opzichte van 2010.

Daarnaast geven we al het water dat we gebruiken voor onze dranken terug door steun te bieden aan waterprojecten. Zo steunen we in België het project Stappersven in de Kalmthoutse Heide en het project Demervallei.

Lees meer over onze andere initiatieven op gebied van water