Om de CO2-voetafduk van onze verpakkingen te verkleinen, trachten we allereerst het aandeel gerecycleerd materiaal in onze verpakkingen op te trekken. Daarbij moeten we rekening houden met een aantal economische factoren, bijvoorbeeld de beschikbaarheid van gerecycleerd materiaal. Vandaar dat we consumenten helpen te sensibiliseren om thuis maar ook onderweg hun afval goed te sorteren, zodat het massaal ter beschikking komt voor recyclage.

Daarnaast zijn we gebonden aan een aantal technische mogelijkheden (zoals de begrenzing van het productieproces). We volgen daarom de marktontwikkelingen en technische innovaties op de voet, zodat we het aandeel gerecycleerd materiaal in onze verpakkingen op termijn sneller en nog sterker kunnen doen stijgen.

Aluminum en staal

Voor de productie van gerecycleerd aluminium is 95% minder energie nodig dan voor de productie van aluminium op basis van de basisgrondstoffen. Om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, proberen we het aandeeel gerecycleerd materiaal in onze blikken te verhogen. We werken daarvoor nauw samen met de aluminium- en staalproducenten en de leveranciers van blikken. In 2016 bevatten onze aluminium en stalen blikken gemiddeld 36% gerecycleerd materiaal.

Glas

Onze glazen flessen bevatten gemiddeld 36% gerecycleerd glas. We werken nauw samen met onze leveranciers om het aandeel gerecycleerd materiaal te verhogen.

PET

Om PET te produceren met gerecycleerd materiaal (rPET) is 60% minder energie nodig dan voor de productie met fossiele grondstoffen. Dit maakt van rPET, na gerecycleerd aluminium en staal, een tweede grote opportuniteit om de CO2-uitstoot van onze verpakkingen terug te dringen. Gezien de goedkope olieprijzen de afgelopen jaren staan we voor grote uitdagingen om kwalitatieve rPET aan een competitieve prijs te kunnen aankopen. Toch blijft het onze ambitie om tegen 2020 40% gerecycleerd en/of hernieuwbare grondstoffen in onze petflessen te verwerken. Vandaag bevatten onze petflessen 25% gerecycleerd materiaal.

Gerecycleerde pet