Het is onze ambitie om tegen 2020 de CO2-uitstoot van het transport van onze producten met 30% te verminderen tegenover 2007.

Coca-Cola European Partners heeft in België en Luxemburg 868 personenwagens, 87 lichte bedrijfsvoertuigen en 185 vrachtwagens. Dankzij lokale productie, distributie en verkoop blijft onze transportafstand tussen onze productievestigingen en klanten beperkt. Jaarlijks rijden we ruim 6 miljoen kilometers om onze producten tot bij de klanten te brengen. Ondanks het relatief beperkte aandeel (12%) van distributie in de totale CO2-bedrijfsuitstoot, blijven we zoeken naar manieren om de CO2-uitstoot van onze vloot tot een minimum te beperken.

Slimme technologieën helpen om minder kilometers te rijden

Minder CO2 uitstoten begint bij een efficiënte transportaanpak, zowel voor de belevering van grondstoffen in onze productievestigingen als de distributie van onze producten naar klanten. Zo wordt 70% van de dranken die we in België en Luxemburg verkopen geproduceerd in onze Belgische productievestigingen.

Lokaal blazen preformers

Het is ook de reden waarom we onze petflessen lokaal blazen. Een enkele vrachtwagen met ongeblazen petflessen komt zo in de plaats van 20 vrachtwagens met geblazen petflessen. Ook is zo’n 87% van onze koeltoestellen die we zelf aanvullen (Full Service) uitgerust met ‘Intelligent Vending’, een slimme technologie die meet wanneer automaten moeten worden bijgevuld en zo toelaat om routes optimaal uit te stippelen. Hierdoor rijden vrachtwagens minder vaak uit. Tot slot werken we nauw samen met onze klanten en leveranciers om het aantal te rijden kilometers te verminderen.    

Intelligente automaat

Lege ritten vermijden, 30% CO2-uitstoot uitsparen

Met onze klant Colruyt, onze leveranciers Transport Van Dievel en CHEP werkten we een transportplan uit waarmee we naar schatting jaarlijks 30% CO2-uitstoot uitsparen. De winst zit in het vermijden van lege ritten en het doorgeven van paletten tussen partners.

Als Transport Van Dievel voor Coca-Cola volle paletten lost bij Colruyt, laadt hij daar lege paletten op die hij naar een CHEP-servicecenter brengt. Van daaruit wordt Coca-Cola opnieuw bevoorraad met gereinigde en kwalitatieve paletten, nodig in de productie. Een duurzame samenwerking die ook individueel voor alle partners loont.

Samenwerking met Chep

Coca-Cola moet zich niet meer bezighouden met paletbeheer en kan focussen op zijn corebusiness, Transport Van Dievel vereenvoudigt de administratieve afhandeling via ‘paletpooling’ en rijdt minder lege ritten, terwijl Colruyt op zijn beurt verzekerd is van kwalitatieve paletten in zijn geautomatiseerd magazijn. Een win-winsituatie die kan tellen wanneer je weet dat er jaarlijks zo’n 1,2 miljoen paletten naar zo’n 11.000 leverpunten gaan.

Chauffeurs en vrachtwagens zorgen voor verdere vermindering van CO2-uitstoot

Om onze CO2-uitstoot verder te verlagen, kijken we ook nauwgezet naar ons wagenpark. We kopen milieuvriendelijke vrachtwagens aan die uitblinken in een lage CO2-uitstoot. Daarnaast krijgen onze chauffeurs een doorgedreven rijgedrag-coaching en is de snelheid van onze vrachtwagens begrensd tot 80 km/u. Dat vertaalt zich naar 15% minder CO2-uitstoot en minder verbruik in het kader van het Lean & Green-project.

Lean & Green stimuleert en ondersteunt bedrijven om de CO2-uitstoot van hun transport- en logistieke activiteiten te verminderen. Sinds 2012 nemen we deel, met als doel een betere energie-efficiëntie voor transport- en logistieke activiteiten en 20% minder CO2-uitstoot over 5 jaar. Eind 2016 totaliseerden we een CO2-reductie van 20% t.o.v. 2011.

Groene vloot