De ingrediënten die in onze producten verwerkt worden, zijn afkomstig uit de landbouw. Het telen, verwerken en produceren van deze ingrediënten zorgt voor maar liefst 80% van de totale watervoetafdruk van onze waardeketen. Bovendien is deze productie de op twee na grootste bron van CO2-uitstoot. Net daarom is het belangrijk dat we onze grondstoffen duurzaam aankopen. Om dat te doen en om deze grondstoffen op lange termijn beschikbaar te houden, zetten we nauwe samenwerkingen met onze leveranciers op.
In de praktijk dragen we op die manier bij tot duurzame landbouw. Landbouw met respect voor het milieu, die de aarde beschermt, die minder broeikasgassen uitstoot en die bodemuitdroging voorkomt door het ondergronds waterpeil te vrijwaren. Daarnaast is het onze taak om erover te waken dat leveranciers bij het telen en oogsten van onze ingrediënten de arbeidsomstandigheden respecteren.

Richtlijnen voor duurzame landbouw
Om onze doelstellingen rond duurzame landbouw waar te maken, hebben we onze Richtlijnen voor Duurzame Landbouw (Sustainable Agriculture Guiding Principles, SAGP) opgesteld. Ze richten zich op onze leveranciers van agrarische ingrediënten en ze hangen nauw samen met onze Richtlijnen voor Duurzaam Aankoopbeleid (Supplier Guiding Principles, SGP). Een interne stuurgroep Duurzame Landbouw ziet toe op de ondernomen acties en op de vorderingen.

Tot nu toe richtte
Duurzame suiker
De teelt, verwerking en productie van suiker kan tot maar liefst 80% uitmaken van de totale watervoetafdruk van onze waardeketen. Vandaar dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze suiker op een duurzame manier wordt geteeld.
Vooral de verschillende duurzaamheidskwesties en bevoorradingsketens van zowel suikerbiet als suikerriet zijn daarbij van groot belang. Intussen zijn we zover dat al onze suikerleveranciers zich geëngageerd hebben om tegen 2020 te voldoen aan onze Richtlijnen voor Duurzame Landbouw (SAGP).
Veruit het grootste volume van de suiker die we gebruiken, is bietsuiker uit Noordwest-Europa. Net voor deze bietsuiker noteren we heel wat vorderingen op vlak van duurzame landbouw. Dat blijkt uit gegevens van het Sustainable Agricultural Initiative (SAI), een platform waaraan we actief deelnemen samen met tachtig andere voedings- en drankenbedrijven en met de Europese suikerproducenten.

“Het is belangrijk dat we betekenisvolle vooruitgang boeken”, zegt Ulrike Sapiro, Director Sustainability van The
Het SAI heeft een evaluatiemethode voor landbouwers uitgewerkt: de Farm Sustainability Assessment (FSA). Deze tool, gebaseerd op bestaande certificatieprogramma’s, helpt landbouwers inschatten hoe duurzaam ze werken. Vandaag zijn al onze leveranciers betrokken en zijn we goed op weg om tijdig onze Richtlijnen voor Duurzame Landbouw (SAGP) te halen.
Duurzame koffie
CHAQWA, de koffie die we in 2016 in België introduceerden en sinds 2017 ook in Luxemburg, is een groeiend merk. De koffiebonen voor dit merk kopen we samen met The

Andere agrarische ingrediëten
Ook andere agrarische ingrediënten willen we duurzaam verkrijgen. Denk maar aan sappen (sinaasappel-, citroen- en appelsap), pulp en papier. Pulp en papier gebruiken we voornamelijk in onze verpakkingen (etiketten, karton, drankkarton) en in materiaal voor verkooppunten (displays, drukwerk). Sinds 2015 is een certificaat zoals FSC (Forest Stewardship Council) een vereiste in alle nieuwe contracten die we afsluiten. Maar daar stopt het niet. Ook met leveranciers van sinaasappel-, citroen- en appelsap en externe partners (zoals co-packers) plannen we een nauwe samenwerking, met het oog op de naleving van onze Richtlijnen voor Duurzame Landbouw tegen 2020.

Op Social