Studie uitgevoerd naar aanleiding van de lancering van HONEST, een nieuwe biodrank, schept een eerlijk beeld van de bioconsument.

Bio zit in de lift. Een kwart van de Belgen koopt geregeld bio[1], maar slechts  8% van de bioconsumptie wordt gespendeerd aan dranken. Coca-Cola wil met de lancering van HONEST, een laagcalorisch assortiment van lekkere biologische dranken, biodranken toegankelijk maken voor iedereen. Een eerste belangrijke mijlpaal is de introductie van een nieuw label voor de in 2017 gelanceerde HONEST fruitige kruideninfusies. Later dit jaar volgen nog de introducties van HONEST kids en HONEST biologische ijsthee. En geen nood, om van deze drankjes te kunnen genieten hoef je geen hipsterbaard te laten groeien of bakfiets aan te schaffen, dat blijkt uit een iVOX onderzoek[2] bij 1000 Belgen. 

Een aantal vooroordelen over de bioconsument op een rijtje

Uit een onderzoek van iVOX[3]blijkt dat consumenten die geen bio kopen nogal wat vooroordelen hebben over bioconsumenten. Wie geen bio consumeert, ziet de bioconsument niet als gelijke. Slechts 2 op de 10 niet-bioconsumenten zijn ervan overtuigd dat bioconsumenten mensen zijn zoals zij. Maar is dit ook effectief zo? Verschillen bioconsumenten van andere consumenten? HONEST helpt een aantal vooroordelen de wereld uit met een studie* bij 1000 Belgen.

Vooroordeel 1: bio-consumenten hebben een lange baard of een sikje

Een vijfde van de Belgen die geen bio consumeren, beweren dat ze bioconsumenten kunnen herkennen op basis van hun uiterlijk. 43% van die niet-bioconsumenten stelt zich een bioconsument voor met een lange baard of sikje, en 32% denkt dat ze dreadlocks hebben. Daarnaast heerst ook de gedachte bij niet-bioconsumenten dat bioconsumenten zich minder ergeren aan lichaamshaar. Het onderzoek wijst echter uit dat die vooroordelen niet kloppen (32% van de non-bioconsumenten zegt een hekel te hebben aan overmatig lichaamshaar, tegenover 34% van de bioconsumenten). Conclusie? In werkelijkheid zijn er geen uiterlijke verschillen tussen bioconsumenten en andere consumenten. 

Vooroordeel 2: bio-consumenten dragen witte sokken en sandalen

Ook over de kledingstijl van de bioconsument bestaan er vooroordelen. Volgens 33% van de niet-bioconsumenten dragen bioconsumenten witte sokken en sandalen. Ze zouden ook vaker tweedehandskleding kopen. Dat eerste blijkt niet te kloppen, beide groepen zijn niet overtuigd van deze modetrend (16% van de non-bio consumenten ziet geen probleem met het dragen van sokken in sandalen, tegenover 20% van de bioconsumenten, dit verschil is niet significant). Het tweede vooroordeel heeft dan weer wel een grond van waarheid. 40% van de non-bioconsumenten heeft al eens tweedehandskleding gekocht, bij de bioconsumenten stijgt dit percentage tot 60%.

Vooroordeel 3: bio-consumenten zijn meer begaan met de medemens

Wat dan weer wel blijkt te kloppen, is dat bio-consumenten meer begaan zijn met hun medemens. 61% van hen geeft aan dat we in de eerste plaats begaan moeten zijn met onze medemens tegenover slechts 47% van de andere consumenten. Maar naïef zijn ze zeker niet, integendeel, bioconsumenten geven zelfs vaker aan dat het verstandig is om rekening te houden met zaken die kunnen mislopen in het leven dan niet-bioconsumenten (non-bio: 19%, bio: 27%).

HONEST maakt bio toegankelijk voor iedereen

Céline Van den Rijn, marketingdirecteur bij Coca-Cola Services: “Met deze studie willen we op een ludieke en luchtige manier deze vooroordelen de wereld uit helpen en nieuwe consumenten aanspreken. 4 op de 10 Belgen geeft zelf aan dat ze meer bio zouden willen kopen als ze zouden weten wat het product nu juist ‘bio’ maakt. Bovendien lijkt de Belg de markt van biodranken nog niet echt te kennen: slechts 8% van de bioconsumptie valt binnen de drankencategorie. Met de lancering van HONEST, een laagcalorisch assortiment aan lekkere biologische dranken, willen we  bio(dranken) toegankelijk maken voor iedereen.”

Een eerste belangrijke mijlpaal is de introductie van een nieuw label voor de HONEST fruitige kruideninfusies. Deze laagcalorische dorstlesser is een perfecte mix van biologische kruideninfusies, water, biologische vruchtensappen (6-8%), een vleugje rietsuiker en natuurlijke smaken. Een combinatie van een lekkere smaak met weinig calorieën. De fruitige kruideninfusie is beschikbaar in twee smaken: geniet van de exotische combinatie van appelsien en mango of van de subtiele zoetheid van granaatappel en bosbessen.

De ingrediënten die gebruikt worden voor de bereiding van HONEST zijn biologisch gecertificeerd. Biologisch staat synoniem voor samenwerken met de natuur. Bij iedere slok HONEST mag je er dus zeker van zijn dat de ingrediënten geproduceerd zijn zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. HONEST is gecertificeerd door Soil Association, een label dat garant staat voor een productie volgens de hoogste normen. Daarnaast zijn zowel de flessen als de doppen van HONEST 100% recycleerbaar. De 375 ml HONEST fles is bovendien een PlantBottle®, een fles die voor 30% bestaat uit plantaardig materiaal, in dit geval afkomstig van suikerriet. 

HONEST fruitige kruideninfusies zijn te verkrijgen in de supermarkt en ‘on-the-go’. 

Fun facts:

  • De helft van de non-bioconsumenten geeft aan dat ze meer bio-producten zouden moeten consumeren.
  • Bioconsumenten zijn betere buren: 70% van de bioconsumenten geeft aan dat ze een oogje in het zeil houden wanneer hun buren op vakantie zijn, terwijl 63% van de non-bioconsumenten dit aangeeft (dit verschil is significant). 
  • 60% van de bioconsumenten engageert zich in de strijd tegen klimaatopwarming, dat is dubbel zoveel als het aantal niet-bioconsumenten.
  • Even veel bioconsumenten als niet-bioconsumenten zijn veganistisch (allebei 0.4%). 
  • Ook bij de vegetariërs werd er geen (of weinig) verschil vastgesteld (bio: 5%; non-bio: 3%).
  • 20% van de niet-bioconsumenten zegt dat bioconsumenten te veel tijd hebben.

Perscontact

Voor bijkomende vragen kan u contact opnemen met Laure Vandeghinste, PR manager Famous Relations via laure.vandeghinste@famousrelations.be of +32 479 60 45 92.

U kan ook contact opnemen met Laura Brems, Communicatiemanager Coca-Cola Services via lbrems@coca-cola.com of +32 499 77 28 28.